You are here
İşten Atılan Bekaert İşçileri Direnişte!

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu ve yaklaşık 400 işçinin çalıştığı Kocaeli’deki Bekaert fabrikasında, 4 Mayısta 9 işçi işten atıldı. MESS’e bağlı işyerinde kısa bir süre önce toplu sözleşme imzalanmıştı. İşçiler greve çıkmak üzereyken anlaşma sağlandığı açıklanmıştı. İşçiler işten atma saldırısına karşı fabrikanın yemekhanesinde topluca direniş başlattılar. İşten atmalarla ilgili Kocaeli BMİS Şube Başkanı Hami Baltacı, “Burada Standart Depo’da olduğu gibi MESS’in rövanşı alınıyor” dedi. Baltacı, “Arkadaşlarımız işe geri alınana kadar 16.00-24.00 ve 24.00-08.00 vardiyalarımız işyerinden çıkmayarak yemekhanede bekleyeceğiz. Diğer taraftan 08.00-16.00 vardiyamızda üretim yapmaya devam etmektedir. İşveren pazarlık yapmaya kalktı. Ancak hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz. 9 arkadaşımız da işe geri alınacak” şeklinde bir açıklama yaptı.
Öte yandan 7 Mayıs Cumartesi günü tüm vardiyalarda çalışan işçilerin de katıldığı bir basın açıklaması yapıldı. İşçi ailelerinin yoğun destek verdiği basın açıklamasında işçiler topluca fabrika bahçesine indiler. Burada bir açıklama yapan BMİS Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, patronun saldırgan tutumunu eleştirdi ve direneceklerini söyledi. Göktaş, “Çocuklarımızın ağlamaması için mücadele ediyoruz. İnsanlık ayıbını sonlandırın” diyerek patrona işçileri işe alması çağrısında bulundu. Basın açıklaması boyunca aileler de “Babalar İşten Atılmasın”, “Babalar İşsiz, Çocuklar Aç” sloganlarıyla işçileri desteklediler.Toplu sözleşme imzalandıktan sonra MESS kapsamındaki fabrikalarda işten atmalar başladı. Önce Standart Depo ve şimdi de Bekaert’te işçilerin işten atılması oldukça manidardır. Bu işten atmalarla patronlar işçilere gözdağı vermeye çalışıyorlar.
Diğer taraftan MESS dışında kalan metal fabrikalarda da işten atma saldırısı başlamış ve öncü işçiler hedef seçilmiştir. İşçiler patronlara asla güvenmemeli ve kendi güçlerine güvenmeliler. Patronların saldırılarını geri püskürtecek olan işçilerin birliği ve mücadelesidir. Bekaert işçilerinin başlatmış olduğu mücadeleyi sahiplenmek hepimizin görevidir.
Yaşasın Sınıf Dayanışması!