You are here
Ben Senim Sen de Bensin, Öyleyse Bu kavga Niye!
Aydınlı’dan bir grup işçi
UİD-DER Aydınlı temsilciliğimizde açık hava film gösterimlerimiz başladı. Yaz sinemasının ikinci filmi “Anadolu’nun Kayıp Şarkıları” adlı belgesel filmdi. Filmimize mahallelerden ve işyerlerinden yüzden fazla işçi arkadaşımız çocuklarıyla ve eşleriyle geldiler. Akşam saat 9’da başlayan gösterim yoğun bir ilgi gördü. Oturacak yer kalmayınca gençler çimlere oturdu. Gösterimi evlerin balkonlarından izleyen komşularımız da vardı.
İşyerlerinde kâr hırsı için bizleri bölmeye çalışan patronlara inat, her yöreden insanlarla bir aradaydık. Onlarca halkın bir arada yaşadığı Anadolu’nun tüm renkleri bizlerin zenginliğini ortaya koyuyor. Anadolu’daki halkların kültürlerini müzikleri üzerinden ele alan görüntüler perdeye düştükçe ve birbirimizin yörelerine dair görüntüler izledikçe espriler yapılıyor, kahkahalar kopuyordu. Yeri geldi, dilini anlamadığımız ağıtlar yakıldığında hep beraber hüzünlendik. Görüyorduk ki, acı hangi dilde anlatılırsa anlatılsın acıdır. Sevgi, aşk hangi dilde anlatılırsa anlatılsın yine aynı duygulardır. Demek ki farklı dilleri de konuşuyor olsak, sevinçlerimiz, hüzünlerimiz, sorunlarımız ortak ve egemenler bizlere müdahale etmediği müddetçe kardeşlik içinde bir yaşam sürdürebiliriz. Filmde en çok dikkat çeken kare ise, “Ben Senim Sen de Bensin, Öyleyse Bu kavga Niye!” karesi oldu.
Öyle ya işçinin işçi ile bir sorunu olmaması lazım. İşyerinde makine başında patronların kâr hırsı için çalışırken, sömürülürken, patronlar bir ayrım yapmazken sıra bizlerin ortak mücadelesine geldiğinde “o terörist”, “o Kürt”, “sen Türksün”, “diğeri Alevi”, “öbürü Sünni” denerek bölünüyoruz. Bizler bu oyunlara gelmemeliyiz. Hiçbir halkın ezilmesinden bizlerin bir çıkarı olamaz. Tersine halkları ezenler, bu ezilme suçuna bizleri de ortak etmekte ve kardeşlerimize bizi düşman etmekler. Filmde de izlediğimiz gibi tarlada pamuğu toplayan, ipe çeviren, halıyı dokuyan, demire şekil veren, tarlada ekip biçen bizler, kendimiz için de bambaşka koşullarda çalışıp yaşayabileceğimiz bir dünyayı yaratabiliriz.