You are here
SES Ankara Şubesinin Toplu Sözleşme Talepleri
Hacettepe Hastanesinden bir işçi

SES Ankara Şubesi, 2011 toplu sözleşme taleplerini yaptığı basın açıklamalarıyla duyurdu. Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Hastanesi ve SHÇEK önünde yapılan basın açıklamalarıyla, yıllardır görmezden gelinen grev ve toplu sözleşme hakkının tanınması istendi. Basın açıklamalarını okuyan SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, sağlık hizmetine ulaşılabilirliğin zorlaştığı, sağlığın piyasalaştırıldığı vurgusunu yaptı. Daha önce yapılan toplu görüşmelerde tutulan zabıtların hükümet tarafından uygulanmadığını ve toplu sözleşme yapılana kadar masaya oturmayacaklarını söyledi. “Şimdi toplu görüşme değil toplu sözleşme zamanıdır” diyen Erdolu TİS taleplerini şöyle sıraladı:
- Temel ücret asgari 1600 TL olmalıdır. Bu tutar 4 kişilik bir aile için Temmuz 2011 tarihi itibariyle kira, elektrik, su, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç hesaplanmalı, alınan tüm ücretler emekliliğe yansıtılacak şekilde ödenmelidir. Performans, denge tazminatı vb. gibi adlarla ücretlendirme sisteminden vazgeçilmeli, eğitim, kadro, hizmet yılı, iş riski vb. değişkenler gözetilerek ücret skalası oluşturulmalı, tüm çalışanlara yılda iki kez aylık net ücreti kadar ikramiye verilmelidir.
- 4/B, 4/C, 4924, vekil, taşeron, vb. istihdama son verilmeli, bu şekilde çalışanların tamamı kadroya alınmalı, kamuda personel açığı kadrolu istihdamla giderilmelidir.
- Sağlık emekçilerine dayatılan günlük 9 saat mesai uygulamasına derhal son verilmelidir. Çalışma süreleri günde 7, haftada 35 saate, iyonize radyasyona maruz kalınan yerlerde çalışanların günlük mesai saatleri ise günde 5, haftada 25 saate indirilmeli, tüm radyoloji birimleri kanun ve yönetmeliklerdeki standartlara uygun hale getirilerek kişi başına düşen çekim sayıları azaltılmalıdır.
- Meslek hastalıkları, iş kazası ve iş güvenliği ile ilgili önlemler alınmalı, yasal mevzuatlar hazırlanmalı ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler “Ağır ve Tehlikeli İşler”den sayılarak fiili hizmet zammı uygulanmalıdır.
- Kadına yönelik ayrımcılık kaldırılmalı, çalışma yaşamında eşitlik sağlanmalıdır,
- Ebeveyn izni ve 24 saat açık kreş hakkının gereği yapılmalıdır.
- Demokratik çalışma ortamı sağlanmalı, baskı, sürgün, tutuklama ve göreve son vermeler durdurulmalı, tutuklu arkadaşlarımız serbest bırakılmalıdır.
- Sağlıktaki her türlü katkı ve katılım payları kaldırılmalı, sağlık hizmetleri her düzeyde eşit, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir olmalıdır. Tedavide katkı-katılım payları ve her türlü cepten ödemeler kaldırılmalıdır.
- Evrensel değerlerle uyumlu, çalışma yaşamını demokratikleştirecek, toplumsal barışı sağlayacak, özgürlükçü demokratik bir anayasa için çalışmalar başlatılmalıdır.
- Toplu sözleşme ve GREV hakkımızın kullanılması önündeki engeller kaldırılmalıdır.
Basın açıklamasında “Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek” , “Herkese Eşit, Parasız Sağlık” , “Fazla Çalışmaya, Angaryaya Son” sloganları atıldı.