You are here
Anadolu’nun Kayıp Şarkıları
Gebze’den bir işçi

19 Eylül Pazar günü, UİD-DER Gebze temsilciliğinde, Anadolu’nun Kayıp Şarkıları adlı belgesel filmi, etkinliğimize katılan işçi ve öğrenci kardeşlerimizle beraber izledik.
Yönetmen Anadolu’nun binlerce yıldır suskun kalan kültürlerini, müziklerini, ağıtlarını haykırırcasına günümüze yansıtmaya çalışmış. Bu müthiş müzikal zenginlik, Gürcü, Kürt, Laz, Ermeni, Türkmen, Arap, Kafkas, Çerkez ve Süryani halklarının bu toprakların ortak kültürünün parçaları olduğunu bizlere gösteriyor. Halklar, mutluluklarını, üzüntülerini, sevinçlerini, acılarını, ortaklaştırdıkları bir dille, müzikle yansıtıyorlar. Kültürlerini, seslendirdikleri türkülerle ve çaldıkları enstrümanlarla yansıtmaya, yaşatmaya çalışmışlar.
Anadolu’nun kadim halkları yıllarca baskılardan kaynaklı kendi dillerinde türkülerini, ağıtlarını söyleyemediler. Söylemeye çalışanlar da zindanlara atıldılar. “Yeni albümüme birkaç tane Kürtçe parça koyacağım” diyen Ahmet Kaya’yı oracıkta linç etmek isteyenleri ve onların yansıttıkları egemen zihniyeti unutmadık. Söylediğimiz türkülerle isyanımızı, sevgimizi ve daha nice duygularımızı dışa vururuz. Ağıtlarla yaşanılan acılar dışa vurulur. Aslında müzik söylemek isteyip söyleyemediğimiz cümlelerimizin dışa vurumudur. Duygularımızın yansımasıdır.
Anadolu’nun kayıp şarkıları, halkların haykırışıdır. Anadolu halklarının türküleri susmayacak. Anadolu halklarının kardeşliği, türkülerini susturmaya çalışanlara en güzel cevabı verecektir. Bu önemli belgeseli izleyen insanlar herhalde “Türkün Türkten başka dostu yoktur” paranoyasının yerine, halklar yüzyıllardır kardeşmiş bundan sonra da kardeş kalacaktır diyecektir.
Yaşasın Halkların Kardeşliği!
Egemen Sınıfın Savaşı ve Barışı