You are here
Sorunlarımızın Çözümü Birliğimizden Geçiyor
Kartal’dan bir matbaa işçisi
Merhaba,
Ben bir matbaa işçisiyim. İşyerimde çalışma süremiz on saat ve iki vardiya halinde (bazı bölümlerde üç) çalışıyoruz. Yaptığımız işten kaynaklı olarak sürekli boya ve kimyasal ürünler kullanılıyor: tiner, g2, amonyak, alkol vb. Ancak bunlara karşı hiçbir koruma önlemi yok, hatta bu kimyasal ilaç ve boya kokularını önleyecek bir havalandırma sistemi dâhi yok! Önlem olarak sadece ayran dağıtılıyor. O kadar çalışmanın sonunda biraz dinlenip yemek yiyebilmek için yemekhaneye çıktığımızda bir sürü kuyruk ve güzel olmayan yemeklerle karşılaşıyoruz. Gece vardiyalarındayken bazen poğaça ve kek yapılırdı ama bunları malzemeleri pahalı diye yasakladılar. Tabiî ki bu kötü yemekler işçilere yapılıyor, patronumuz ise kendine ve arkadaşlarına özel yemekler yaptırıyor.
İşyerinde yazları çok sıcak kışları ise çok soğuk geçiyor. Kışın ısınma sorununu söylediğimiz zaman ayarlanılıyor deniyor her seferinde, yazları ise bir vantilatörle geçiştiriliyor. İşyerimde asgari ücret uygulaması yapılıyor ve bunu da aslında ayırım yaparak uyguluyorlar. Bayanlara asgari ücret erkeklere ise biraz daha yüksek bir maaş veriliyor. Eşit işe eşit ücret yok! Hafta sonları mesaiye çağırdıklarında da servis yok, yol parası da verilmiyor. Sen nasıl gelirsen gel ama mesaiye gel, gelemezsen hemen tutanak tutuluyor. Sebep sorulmuyor, yol paran vardı yoktu hiçbir önemi yok. Bu kadar çalışmanın üstüne maaş almaya gelindiğinde ise ücretlerimiz geç veriliyor, mesailer üç ay geciktiriliyor. Sebep olarak ise işler az, piyasa durgun deniliyor, ama her gün iş yerine yeni bir makine getiriliyor!
Patronlar birbirlerinin sorunlarından dersler çıkartıyorlar ve uyguluyorlar. Örneğin patronumuz bu ısınma sorununa karşı Toyota patronunun yaptığı tasarruf planını gündeme getirdi. Bu planda işçilerin yazın en sıcak saatlerinde dahi havalandırmaları açmayarak ve terleyerek tasarruf edildiği yazıyordu. Evet, onlar her zaman böyle örgütlüler ve birbirlerinin sorunlarından dersler çıkartıyorlar. Biz işçiler de böyle olmalıyız çünkü bu sorunları bir tek ben yaşamıyorum, başka işyerlerinde yaşayanlar da var. Belki bazı sorunlarımız farklı olabilir ama çözümlerimiz birlikten geçer ve bu dünyayı nasıl biz yarattıysak, birlikte ve örgütlü bir şekilde hareket edersek hiçbir sorunumuz kalmaz, hatta patronlar da olmaz.