You are here
Dünyadan Kısa Kısa

Çin: Foxconn’da grev
Foxconn işçileri daha iyi ücret talebiyle greve çıktı. Yaklaşık 1000 işçi, 10 Ocak Perşembe günü başlattıkları grevle, kötü çalışma koşullarının düzeltilmesi talebini yükselttiler. 11 Ocak günü ana caddeyi trafiğe kapatan işçiler polisle çatıştılar.
Şangay’da işçiler yöneticileri rehin aldılar
Şangay’da elektrikli aletler üreten bir fabrikada, aşırı disiplin kurallarının dayatılmasına ve işçilere para cezası uygulamasının başlatılmasına öfkelenen 1000 (iç) göçmen işçi, 18 Ocakta fabrikayı işgal ederek 18 yöneticiyi rehin aldı.
Polisin müdahalesi sonucunda arbede çıktı, yöneticiler serbest kalırken bazı işçiler ağır yaralandı.
Patronların dayattığı yeni disiplin prosedüründe 49 haksız hüküm var. Örneğin, işçinin hata yapması durumunda ağır para cezaları, ihtarlar ve derhal işten atmalar var. Tuvalette iki dakikadan fazla kaldıklarında ise 50 ila 100 yuan parayı ceza olarak ödemek zorundalar.
İşçilerin bu haklı tepkisinin karşısında şirket, işçilerden yeni düzenlemeler konusunda özür dileyen bir bildiri yayınladı ve işçilerin aylıklarının arttırılacağı sözünü verdi.
Güney Afrika: 14 bin maden işçisi işten çıkarılacak
Amplats Madencilik yönetimi bazı madenleri kapatacağını ya da satacağını bazı madenlerden de işçi çıkaracağını açıkladı. 14 bin madenciyi işten çıkaracağını açıklayan maden yönetimine öfkelenen işçiler, yerin altına inmeyi reddettiklerini, gece ve gündüz vardiyalarının çalışmayacağını söylediler. Şirket yönetimi ile görüşme taleplerinin kabul edilmesini bekleyen madenciler, tüm madenlerde ortak bir anlaşma yapılmasını istiyorlar.
Güney Afrika’da 1994’ten bu yana maden işçilerinin sayısı 1,4 milyondan 523 bine indirildi. Geçtiğimiz yıl içerisinde madenciler, ücret artışı ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle greve çıkmış ve polisin saldırısı sonucu 50’nin üzerinde madenci katledilmişti.
Tayland: Electrolux işçileri önce hapsetti, sonra işten çıkardı
11 Ocakta, Electrolux Tayland yönetimi, düzenlediği bir toplantıyla işçilere iki aylık ikramiye vereceğini bildirdi. Ancak işçiler daha iyi bir ücret artışı ve büro çalışanları için iş güvencesi talep ettiler. Aynı zamanda şirketin sendikalarına olan düşmanca tavırlarını da eleştirdiler. Şirket, işçilerin talebine cevaben sendika temsilcisini zorla toplantıdan çıkararak sokağa attı. Temsilcilerinin atıldığını öğrenen işçiler, bir araya gelerek oturma eylemi yaptılar. Temsilcilerinin görevine iade edilmesini ve işe dönmesini talep ettiler.
Fabrika yönetimi özel güvenlik görevlilerini ve polisi çağırdı. Polis ve özel güvenlik, işçilerin etrafını sardı. Fabrika yönetimi, sekiz saat boyunca işçilerin oradan ayrılmasına izin vermedi. İşçilerin arasında altı aylık hamile bir kadın da vardı. Ertesi sabah, işçiler güvenlik güçleri tarafından birer birer serbest bırakıldılar.
Ancak saldırılar bununla da bitmedi: 14 Ocakta işlerine geri dönen işçiler arasından 127’si işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler, yönetimin sendika düşmanı manevralarına karşı savaşıyorlar. Ayrıca işçiler, sorunlarının çözülmesi için parlamentoya da bir başvuru gerçekleştirdiler.
Rusya’da iş cinayeti
Rusya’da gerekli iş güvenliği önlemleri alınmadığı için tıpkı Türkiye’de olduğu gibi sıklıkla iş kazaları meydana geliyor. Bu kazaların birçoğunda işçiler hayatlarını kaybediyor veya sakatlanıyorlar.Rusya’nın Yekaterinburg kentinde ahşap bir binada çıkan yangında 8 işçi yaşamını yitirdi. Rusya’da sıkça tekrar eden yangınlı iş cinayetlerinde olduğu gibi bunda da yangın önlemlerinin alınmadığı bildiriliyor. 200 metrekarelik alanı etkisi altına alan yangın, binayı kısa sürede sardı. Yangının söndürülmesinin hemen ardından enkaz içinde önce 6 işçinin cesedine ulaşıldı. Sonra yapılan çalışmalarda 2 işçinin daha cesedine ulaşıldı.
Rusya’nın yangınlar konusunda sabıkası kabarık. 2012 yılı boyunca 162 bin 510 yangın çıkmış, bu yangınlarda 11 bin işçi hayatını kaybetmişti.