You are here
Lizbon’da 150 Bin İşçi Yürüdü
Portekiz’de 150 bin işçi, artan işsizliğe, düşen ücretlere, kötüleşen çalışma koşullarına karşı 2 Martta Lizbon sokaklarına aktı. Sağlık ve eğitim başta olmak üzere kamu hizmetlerine ve sosyal güvenliğe yönelik saldırıların durdurulmasını da isteyen işçilerin düzenlediği bu protesto mitingi, son 25 yılın en büyük gösterisi olma niteliğini taşıyordu.
Portekiz ekonomisi son altı yıldır yüksek işsizlik oranlarının (gerçek sayı %10’un hayli üzerinde), düşen yaşam standartlarının ve bozulan kamu hizmetlerinin eşlik ettiği bir kriz içinde. İktidara gelen sağlı sollu burjuva hükümetlerin hiçbiri bu tabloyu değiştiremediği gibi, kapitalist ekonomideki kötü gidişatın tüm yükü işçi sınıfının omuzlarına yükleniyor. Şu anda Portekiz, Avrupa Birliği üyesi ülkeler içinde gelir dağılımının en bozuk olduğu ülkelerin başında geliyor. Burjuvazi Avrupa’nın en ucuz işgücüne sahip olmakla övünüp yabancı sermayeyi ülkeye çekmek için bin bir takla atıyor.
Sabır sınırları zorlanan işçi sınıfının bu gidişatı değiştirme arzusunun bir sonucu olarak, son aylarda grevlerin ve gösterilerin sayısında da hızlı bir artış yaşanıyor. Kuşkusuz burjuvaziyle işbirliği halindeki sendika bürokrasisi, bu hareketi düzen sınırları içinde tutmak ve fazla genişlememesini sağlamak için elinden geleni yapıyor. Sendika bürokratları, işçi sınıfına dayatılan bu koşulları kapitalizmin değil şu ya da bu burjuva hükümetin yarattığı arızi bir sorun olarak gösteriyorlar ve en fazlasından, öfkeyi burjuva partilerin hedef alınmasına kanalize ediyorlar. Oysa Portekiz işçi sınıfı, düzen partisi olan Sosyalist Partinin iki yıllık iktidarı altında da değişen bir şey olmadığını görmüş bulunuyor.
Tüm dünyada olduğu gibi Portekiz’de de ayağa kalkan işçilerin öfkelerini sisteme yönlendirebilmeleri için, reformist önderliklerin etkisinden kurtulabilmeleri, uzlaşmacı, işbirlikçi ve reformist unsurları, çöreklendikleri sendikalardan defetmeleri gerekiyor. Kuşkusuz bunun için, mücadeleci bir anlayışın her temelde egemen hale getirilmesi ve sınıfın bu militan anlayış temelinde örgütlenmesi şart.
Paris Komünü