You are here
Vardiya Sistemi Vahşettir
Bostancı’dan UİD-DER’li işçiler
UİD-DER Bostancı temsilciliğinde İşçi Sağlığı ve İşçi Hakları kolunun hazırlamış olduğu “Vardiya Sistemi” konulu bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe çeşitli işyerlerinden, mahallelerden kadın, erkek işçiler ve gençler katıldı. Etkinlik slaytlar eşliğindeki sunumla başladı, sohbet ve tartışmalarla sona erdi.
Hazırlanan sunumda patronların vardiya sistemini neden tercih ettiklerine, Türkiye ve dünyada vardiya sisteminin nasıl uygulandığına, vardiya sisteminin zararlarına, işçi hareketinin ne yapması, taleplerinin ne olması gerektiği gibi konulara değinildi. Sunumda vardiyanın zararları hakkında anlatılan bazı başlıklar şunlardı: İşçilerin sağlığının bozulması, gece mesaisine fiziksel olarak uyum sağlanamaması, uykusuzluk, halüsinasyon görmek ve gün geçtikçe artan iş kazaları, vardiya sistemi olan işyerlerinin çoğunda işçilerin birbirlerini tanımamaları, bir araya gelememeleri ve bu sistemin örgütlenmenin önünde ciddi engellere yol açması; işçilerin aileleri ve çocuklarıyla yeterli zaman geçirememelerinden ötürü agresif hale gelmeleri, sosyal hayata uyumda sorunlar yaşamaları.
Özellikle sunumda vardiya sisteminin işçilerin sağlığını nasıl etkilediğine ve uzun vadede kalıcı hastalıklara nasıl yol açtığına örneklerle yer verildi. Vardiyalı çalışma patronların üç kat daha fazla kazanmaları anlamına geliyor.
Sunumun ikinci kısmında ağırlıklı olarak vardiyalı sistemde çalışan farklı fabrikalardan ve sektörlerden gelen işçi arkadaşlar söz aldılar ve kendilerinin ve arkadaşlarının vardiyalı sistemden kaynaklı sorunlarını paylaştılar. Tekstil, metal, çağrı merkezi, hizmet sektörü gibi birçok sektörde vardiyalı sistem yaygınlaşıyor ve iş saatleri uzuyor. Böylece kapitalizmin vahşi yüzü daha fazla açığa çıkıyor. Söz alan arkadaşlarımız iş yasası veya hazırlanan yeni anayasada haklarımıza yönelik bir iyileştirmenin yapılmadığını, sendikaların vardiya sistemine karşı net bir tutum alamadıklarını, işçilerin işsiz kalmaktansa vardiyalı çalışmayı kabullendiklerini ve iş saatlerinin uzadığını dile getirip, çözümün örgütlü işçi mücadelesinden geçtiğini vurguladılar. 12 Eylül sonrasında yaşanan örgütsüzlük ortamında patronların saldırısına vardiyalı çalışmayı yaygınlaştırma da eklendi ve vardiyalı çalışma kanıksanır hale geldi. Oysa geçmişte, sınıfın örgütlü olduğu dönemlerde, vardiyalı çalışma çok daha sınırlı uygulanıyordu. Bugün de yükselteceğimiz temel talebimiz vardiyalı sistemin yasaklanması ve iş saatlerinin ücretlere dokunulmaksızın indirilmesidir.
Bıçak Kemikte