Dünyada İşçi Mücadeleleri

Almanya
İnternet üzerinden perakende satış yapan Amerikan menşeli Amazon firmasına bağlı 4 depoda çalışan 2 bin işçi, 23 Eylülde greve çıktılar. Ver.di Sendikasının öncülüğündeki grevin bir hafta sürmesi planlanıyor. Amazon işçileri fazla mesai ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyorlar.
Amazon işçileri perakende satış ve internetten satış sektöründeki işçilerden daha düşük ücret alıyorlar. İşçiler kendilerinin lojistik işçisi olduğunu ve ücretlerinin buna göre düzenlenmesi gerektiğini belirtiyorlar. Şirketin Almanya’da 9 bin çalışanı var. Almanya, Amazon’un Amerika’dan sonra en büyük ikinci pazarını oluşturuyor. Buna rağmen şirket işçilerin çalışma koşullarını iyileştirmeyi reddediyor. İşçiler geçtiğimiz sene yaptıkları gibi bu sene de mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini ifade ediyorlar.
Fransa
3 ayrı sendikada örgütlü Air France-KLM pilotları şirketin “Perform 2020” projesine karşı mücadelelerini sürdürüyorlar. 15 Eylülde başlayan ve 22 Eylülde bitirilmesi planlanan grev 26 Eylüle uzatıldı. Yapılan grev oylamasında işçiler %81 oranında greve devam etme yönünde oy kullandı. Pilotların %65’i greve katılıyor.Air France, kısa ve orta mesafeli uçuşlarda ucuz bilet satan havayolu şirketleriyle rekabet etmek amacıyla yine havayolu grubu bünyesinde faaliyet gösteren Transavia şirketine ağırlık vermek istiyor. Air France böylece daha ucuz işgücü istihdam edecek. Transavia ile Avrupa’da pilotlarla yerel kontratlarla çalışmayı öngörürken, Air France pilotları eski haklarını kaybedip Transavia şirketinin koşulları ile çalışmaya zorlanacaklar.
Uçuşları büyük oranda aksatan grev, Air France’ın Paris borsasındaki hisselerine değer kaybettirirken şirket grevi karalamaya çalışıyor. İşçiler haklarını korumak için kararlılıkla mücadeleye devam ediyorlar.
Kamboçya
Kamboçyalı tekstil işçilerinin asgari ücreti yükseltmek için başlattıkları mücadele ilk kazanımlarını vermeye başladı. Haftalardır süren grev ve gösterilerin ardından dünyaca ünlü markalara üretim yapan 8 büyük tekstil firması “işçilere daha yüksek ücret vermeye hazır olduklarını” bildirdiler. 8 firma Başbakana ve Giyim Üreticileri Derneği’ne gönderdikleri mektupta kendi işçilerine daha yüksek ücret vereceklerini açıkladılar.
Tekstil patronları mektupta işçilerin ücretlerinde yapacakları artışı fiyatlarına yansıtacaklarını vurgulasalar da işçilere daha iyi koşullar sağlamak için sendikalarla işbirliği yapacaklarını da bildiriyorlar. Mücadelelerine devam eden Kamboçyalı işçilerse hükümetin asgari ücrete tüm işçiler için belirgin bir zam yapmasını talep ediyorlar. 500 bin işçinin istihdam edildiği sektörde bir mektubun yeterli olmayacağını, hükümetin bu konuda adım atması gerektiğini belirtiyorlar.