You are here
Telekom Grevi Üzerine Söyleşi
UİD-DER: Toplu İş Sözleşmesinde nasıl bir aşamadan geçtiniz? Talepleriniz neler?
Turgut Aktaş: Müzakere süreci boyunca işveren bizim taleplerimizi kabul etmedi ve daha da geriye götürmek için uğraştı. Uzlaşmazlık süreci 60 gündür. İşveren 59. günde ücretlerle ilgili bir teklif getirdi ve anlaşamadık. Telekom’un 2005 yılında özelleştirilmesinin ardından 52 bin olan çalışan sayısı 36 bine düştü. İşçileri, 1. ve 2. tip, kapsam dışı ve kapsam içi, sendikalı ve sendikasız olarak ayırdılar. Bu işçiler arasında 300 milyondan 600 milyona kadar ücret farkı yarattılar. Aynı işi yapan, aynı masada çalışan işçi arkadaşlarımızı böldüler. Telekom içinde, özellikle en kârlı alanlara ve üretim süreci açısından güçlü olan bölümlere kapsam dışı olan işçi arkadaşlarımızı alarak, sendikal gücümüzü kırmaya çalıştılar. Bizler eşit işe eşit ücret talep ediyoruz. Kapsam dışı olan işçilerin de kapsam içi olmasını istiyoruz.
Bizler 60 günlük iki tam ikramiye alıyorduk. Şirket şimdi bu ikramiyeyi ödemek istemiyor. Şirket yönetiminin teklifi bu ikramiyeleri kaldırıyor. Ayrıca ikramiyelerimizden sigorta primi kesilmiyordu ama özelleştirmeden sonra sigorta primi de kesmeye başladılar. Üyelerimizin bundan kaynaklı olarak %17’lik bir ücret kaybı oluyordu. Bunun üzerinden bir önceki sözleşmemizde 112 günlük fark hakkımızı almıştık. Şimdi bu oranı 120 gün olarak talep ediyoruz. Ancak şirket kabul etmiyor.
Esnek çalışma dayatılıyor. Cumartesi ve Pazar günlerini işgünü kapsamına alıyorlar ve hafta arası bir günü tatil olarak veriyorlar. Biz Cumartesi gününü kabul ettik ama Pazar gününü reddediyoruz. Hepimizin ailesi, arkadaşları ve dostları var. Sosyal yaşantımızı da bırakmıyorlar.
Şirket buradaki sendikal örgütlülüğü bitirmenin peşinde. Sendikal örgütlülüğü dağıtmak ve sendikasızlığı özendirmek için kapsam dışı arkadaşları şimdilik yüksek ücretlerle çalıştırıyorlar. Ama onların iş güvenceleri olmayacak. Bizler bu grevi yalnızca ücret için yapmıyoruz. Tüm çalışanların kapsam içine alınmasını istiyoruz. Eşit işe eşit ücret talep ediyoruz. Taban ücreti olarak da tüm çalışanların ücret artışının alt sınırının %19 olmasını istiyoruz. İşveren ücret artışını %4’ten %8’e çıkardı. Görüşmelere açığız. Eğer masada bitiremezsek bu işi sokakta bitireceğiz.
UİD-DER: Grev için ne tür hazırlıklar yaptınız? Bütün işçi arkadaşlar greve katılıyor mu? Kapsam dışı işçi arkadaşlardan destek var mı? Bütün işçiler Telekom şubelerinde olacak mı? Grev çadırlarını kuracak mısınız? İçerideki çalışmayı durduracak mısınız?
Turgut Aktaş: Gerekli komitelerimizi kurduk. Hazırlıklarımız tamam. Her işyerimizin önünde 4 grev gözcüsü arkadaşımız duruyor. Yalnız kanun gereği diğer arkadaşlarımız katılmıyorlar. Çadır da kurmamız yasak biliyorsunuz. Ama temsilci arkadaşlarımız ve destek vermek isteyen arkadaşlarımız yakın civarlarda duruyorlar. Kapsam dışı olan arkadaşlarımızdan destek verenler de var vermeyenler de var. Yasada da içeride çalışılmasını yasaklayan bir madde yok.
UİD-DER: Türk-İş genel merkezi bu greve nasıl bakıyor? Diğer sendikalardan destek örgütlediniz mi?
Turgut Aktaş: Elbette ki genel merkezimiz ve başkan Salih Kılıç bu greve destek vereceğini ve bizim arkamızda duracaklarını ifade ettiler. Diğer kardeş sendikalardan da destek bekliyoruz.
UİD-DER: Uluslararası mücadele açısından neler düşünüyorsunuz? Telekom grevine uluslararası çapta destek için çalışmalarınız var mı?
Turgut Aktaş: Gerek konfederasyon, gerek sendika olarak uluslararası bilgi alışverişinde bulunduğumuz, diğer ülkelerden gelen dostlarımız oluyor. Biz emeğimizden gelen gücümüzü kullanmalıyız. Birleşmekten başka alternatifimizin olmadığını biliyoruz. Bilinçli olarak çaba sarf etmeliyiz. Bilinçsiz olduğumuzda kör oluruz. Son olarak da şunu söyleyebilirim, biz bu işi uzlaşmayla bitirmek istiyoruz. Ama son tahlilde şirket buna yanaşmadığında da üretimden gelen gücümüzü kullanmaya devam edeceğiz.
Gülsuyunda Müzik ve Şiir Etkinliğimiz
Kaplumbağalar da Uçar!