You are here
Emekli-Sen Kapatılmak İsteniyor
diğer yazarlar
Sendikamız Emekli-Sen 12 Temmuz 1995 yılında, 149 kurucu üye tarafından kuruldu ve ilk toplantısında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) katılma kararı aldı. 12 yıl önce doğru bir ihtiyaçtan yola çıkılarak kurulan Emekli Sen çok kısa zamanda örgütlenmesini ülkenin büyük bir bölümüne taşıyarak gücünü büyüttü. Bugün ülkemizde 60’a varan ilde 46 şubesi, 37 temsilciliği, 30 bine varan üye sayısı ile alanında önemli bir güçtür Emekli Sen.
Ülkemizde kurulan ilk emekliler sendikası olan Emekli Sen’in tam açılımlı ismi Tüm Emekliler Sendikası’dır. Adından da anlaşılacağı gibi sendikamız SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı, Özel Sandık emeklileri ile onların dul ve yetimlerini bir çatı altında toplamayı hedeflemektedir. Bugün ülkemizde büyük bir çoğunluğu SSK emeklisi olmak üzere 7,5 milyona yakın emekli bulunmaktadır. Özel sandıklardan dul-yetim maaşı alanları da saydığımızda bu sayı 8 milyonu geçmektedir.
Ne yazık ki ülkenin gelişme ve kalkınmasında çok önemli görevler üstlenmiş bulunan emeklilerimizin, bugün çok büyük bir kısmı açlık ve yoksulluk sınırının altında bir maaş ile geçinmeye çalışmaktadır. Bu nedenle sendikamızın ortaya çıkarken önüne koyduğu öncelikli hedeflerin başında Emekliler Sendikası Yasasının (statü yasası) çıkartılması gelmektedir. Sendikamız, yasa çıkartıldığında, emeklilerin insanca yaşaması için toplu sözleşme yapabilmeyi, ücret ve sosyal haklar konusundaki taleplerini masada müzakere edebilmeyi hedeflemektedir.
Bugün Türkiye dışındaki pek çok ülkede yasal olarak kurulmuş emekli sendikaları vardır. Sendikamız Emekli Sen de bu ülkelerdeki sendikaların bağlı bulunduğu uluslararası Yaşlılar ve Emekliler Sendikası (FERPA) üyesidir. Gerçekler böyle olmasına karşın ne yazık ki iktidarda bulunan siyasi partiler, sendikamız kurulduğu günden bu yana uluslararası sözleşmelerin altına imza attıklarını unutarak, sendikamızın kapatılması için girişimlerde bulunmaktadırlar. Buna gösterdikleri gerekçe ise Anayasanın 51. maddesinde yazan “çalışanlar ve çalıştıranlar sendika kurabilir’ ibaresidir. Oysa mevcut Anayasada “emekliler sendika kuramaz” diye bir madde olmadığı gibi, Türkiye birçok uluslararası sözleşmenin altına, bu anlaşmalardaki hakları kendi ülkemin insanlarına da tanıyacağım diyerek imza atmıştır.
Bütün bunlara karşın geçtiğimiz haftalarda Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Anayasanın 51. maddesini gerekçe göstererek sendikamızın kapatılmasını isteyebildi. 17. Asliye Hukuk Dairesi de ne yazık ki bu yönde karar verdi. Bütün bu hukuksuzluğa rağmen Emekli-Sen olarak dünden daha karalı bir şekilde sendikal mücadelemizi sürdürürken diğer yandan konuyu AİHM dahil olmak üzere her zemine taşıyacağız. İnanıyoruz ki, 8 milyon emekli adına sürdürdüğümüz bu haklı mücadeleyi sonunda biz kazanacağız. Sınıf mücadelesinden emekli olunmaz!
Kaplumbağalar da Uçar