You are here
Biz Karşı Çıkarsak Yapamazlar!
Hükümetin reform adı altında gündeme getirdiği, işçi ve emekçilerin haklarını gasp eden Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısına karşı mücadele yayılıyor. SSGSS’ye karşı İstanbul’da kurulan ve 50’ye yakın sendika, meslek örgütü, siyasi parti ve derneğin bir araya gelerek oluşturduğu “Herkes İçin Sağlık ve Güvenli Gelecek Platformu”, yasa tasarısı başta olmak üzere bütün IMF programlarına karşı mücadele edeceğini ilan etti. SSGSS’nin işçi ve emekçilerin tüm kesimlerinin aleyhine olduğunu belirten platform bileşenleri, mücadelenin Türkiye’ye yayılması gerektiğini bildirdiler.
Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde bir araya gelerek basın toplantısı düzenleyen platform bileşenleri, yasanın 1 Temmuz 2007 tarihinde Anayasa Mahkemesince veto edilen yasadan daha kötü olduğunu ve vahim sonuçlara yol açacağını söylediler. Toplantıda kurumlar adına konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) yöneticisi Dr. Ali Çerkezoğlu, SSGSS’nin yasallaşması durumda, çalışan ve çalışmayan herkesin emeklilik ve sağlık hakkının kısıtlanacağına dikkat çekti. Çerkezoğlu, sendikaların, meslek örgütlerinin, odaların, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin “Bütçede kara delik yaratıyor” ve “Sizi değil 20 yıl sonrasını ilgilendiriyor” gibi yalanlarla gündeme getirilen yasaya karşı mücadele etmelerinin zamanının geldiğini belirtti.
Sürekli ertelenmesine karşın, hükümetin 15 Ocağa kadar yasayı Meclisten geçirmeye çalıştığını vurgulayan Çerkezoğlu, “Emek ve meslek örgütlerinin önerilerini dinlemeyi, sonrasında da bildiğini okumayı demokratik katılım olarak yansıtan hükümete karşı daha gür tepkilere ihtiyacımız var” diye konuştu. Eşitsizlikleri artıran, herkese parası kadar emeklilik ve sağlık hakkı anlayışını dayatan tasarının, emekçilere kısıtlama getirirken sermayeye yeni kâr alanları yarattığını, dünyanın her yerinde bu tür yasaların halk tepkisiyle püskürtüldüğünü söyledi. Haklarına sahip çıkma duyarlılığında olan herkesi iktidarın saldırgan yasalarına karşı mücadeleye çağırdı.
Bugün işçi sınıfının çok büyük bir bölümü SSGSS’nin kendisinden ne götüreceğinden bihaber durumdadır. İlk yapılması gereken şey, bu yasayı ve burjuvazinin artan saldırılarını fabrikalardan atölyelere, hastanelerden okullara dek örgütlü-örgütsüz tüm işçilere anlatmaktır.