You are here
Umur Matbaacılıkta Zamlar Açıklandı
diğer yazarlar
800 kişinin çalıştığı UMUR Matbaacılıkta ücret zamları açıklandı. Bu yıl da işçiler için değişen bir şey olmadı. Yine işçilerin payına sefalet düştü, yine patron servetine servet kattı. Patrondan zam almak domuzdan kıl koparmaktan daha zor hale gelmiş. Üstelik zammı da işçileri bölme aracına dönüştürmüş patron.
İşçileri performansı zayıf, orta ve iyi olan işçiler diye sınıflandıran Umur patronu, performansı zayıf işçilere 2 ilâ 4 oranında; performansı orta işçilere 4 ilâ 7 arasında ve son olarak da performansı iyi olan işçilere de 7 ilâ 10 oranında zam yaptı. Bütün bir yıl boyunca canla başla çalışan, ama çay simit parası kadar zam almak tüm işçilere yapılmış bir haksızlık.
Birkaç puanlık zamla yetinen patronun işçilerden istekleriyse sınır tanımıyor. Bir şeyler vermeye gelince elini sımsıkı kapatırken ve kârından hiçbir taviz vermek istemezken, işçilerden daha disiplinli çalışıp, üretmelerini ve ses çıkarmamalarını bekliyor. Ancak bugüne kadar seslerini çıkarmadan kaderine razı olan işçiler ya işten çıkıp gittiler ya da daha fazla borçlanıp iyice yoksullaştılar.
Düşük ücret, ağır çalışma koşulları, kazalar, meslek hastalıkları ve katlanılamaz hale gelen fazla mesailer kaderimiz olamaz. İnsanca yaşamak için, hakkımızı almak için birleşip örgütlenmeliyiz. Patronların en büyük korkusu işçilerin birleşmeleridir. Çünkü işçilerin birleşmeleri ve örgütlü mücadele etmeleri halinde tüm haklarını alabileceğini onlar da çok iyi biliyorlar.