You are here
Yeşim Tekstil’de Grevden Önce Lokavt
Eski Devlet Bakanı, tescilli dolandırıcı Cavit Çağlar’ın sahibi olduğu Yeşim Tekstil’de alışılmadık bir şekilde lokavt ilan edildi. Dünyada bir ilke imza atan Çağlar, işçiler henüz greve dahi çıkmamışken lokavt ilan ederek burjuva yasalarını bile ayaklara altına aldı.
Bursa Organize Sanayi Bölgesindeki Yeşim Tekstil bünyesinde 1300’ün üzerinde işçi çalışıyor ve Nike, Lives, Mark&Spencer gibi birçok büyük tekele üretim yapıyor. Teksif Sendikasının örgütlü olduğu fabrikada, toplu sözleşme görüşmeleri geçtiğimiz Temmuz ayında tıkanmıştı. Çağlar TMSF’ye olan borçlarını gerekçe göstererek, sendikaya işçilerin ücret ve çalışma koşullarında hiçbir iyileştirmeye gitmeyeceğini duyurdu. Fabrikada işlerin durgun olduğu bahanesiyle işçiler 2 Ocak 2008 tarihine dek ücretsiz izne çıkarıldı. Fakat 3 Ocak günü işe dönen işçiler kapıda “Bu İşyerinde Lokavt Var” yazısı görünce neye uğradıklarını şaşırdılar. Yasal grev süresinin dolması beklenirken, Çağlar lokavt ilan etmişti. Oysa yasal süreç nedeniyle grev kararı alınmış olmasına rağmen, toplu sözleşme süreci halen devam etmekteydi ve grev uygulamaya geçirilmemişti.
Yeşim Tekstil 2000’li yıllarda üretimde “insanı” temel kriter olarak almakla övünüyordu. Fabrika panolarını ÖNCE İNSAN ilanlarıyla donatan Çağlar, gerçekte, her kapitalist gibi önce kâr, önce sermaye, önce rekabet, kısaca önce ben diyor.
Sendikanın yaptığı görüşmeler sonucunda 16 Ocakta lokavt kararı kaldırıldı. 150 işçinin hafta sonuna kadar işbaşı yapacak ve geri kalan 1000 kişi bir ay daha ücretsiz izne çıkartılacak. Patronlar toplu sözleşmelerde kölelik koşullarını ve sefalet ücretlerini işçilere kabul ettirmek için akıl almaz taktiklere başvuruyorlar. Sendika bürokratları ise mücadeleyi örgütlemek yerine patronlara yalvarmayı tercih ediyorlar. Çağlar’ın bu akıl almaz lokavt taktiği karşısında, “biz işimize dönmek istiyoruz” açıklamalarıyla adeta yalvaran sendikacıların nasıl bir satış sözleşmesine imza attığıysa henüz bilinmiyor.
Teksif genel başkanı Nazmi Irgat, yaptığı basın açıklamasında, Yeşim Tekstil’in de içinde olduğu yaklaşık 6000 işçiyi ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varıldığını söyledi. Sendika olarak başbakanla da görüşmeye devam edeceklerini söyleyen Irgat, “Başbakanla görüşerek sorunları aşacağız, demokratik parlamenter bir ülkede yaşıyoruz” diyor. Teksif başkanı başbakanla işçi ücretlerinin düşüklüğünü görüşmeyecek tabii ki. Aksine, Cavit Çağlar’ın fabrikası TMSF denetiminde bulunduğundan, işverenin sorunlarını çözmek için kolları sıvayan bir sendikal anlayış ile karşı karşıyayız.
Yasalarında lokavt kararı olan ender ülkelerden biridir Türkiye. Örgütsüzlüğün ve dizginsiz sömürünün hüküm sürdüğü ülkede bir de lokavt benzeri haklarla sermaye sınıfına her türlü yasal güvence tanınıyor. Kimi patronların devletle olan kavgalarının ceremesini de yine işçiler çekiyor. Son olay da göstermektedir ki, hem patronlardan hem de burjuva hükümetlerden işçilerin hiçbir beklentisi olmamalıdır. Ve aynı zamanda patronlarla kol kola yürüyerek işçilerin haklarını patronlara peşkeş çeken hain sendika ağalarından da hesap sorulmalıdır. İşçiler örgütlenmeli ve haklarını patronlardan söke söke almak için mücadeleci, militan sendikal anlayışı güçlendirip sınıf mücadelesini yükseltmelidirler.