You are here
Tekel Tütün İşçileri Özelleştirmeye Karşı Direniyor
Tekel tütün işçileri Tekel’in özelleştirilmesine karşı direniyorlar. Türkiye’nin birçok bölgesinde mitingler ve basın açıklamaları yapan Tekel işçileri, tütün işletmelerinin satılmasına karşı çıkıyorlar. Eğer Tekel’in tütün bölümü de satılırsa Tekel tümüyle özelleştirilmiş olacak. Tekel’in diğer bölümleri daha önce özelleştirilmiş ve yeni patronlar toplu sözleşmedeki hükümlere uymayarak ilk iş olarak işçileri işten atmışlardı. Şimdi sırada tütün işletmeleri var. İhale süreci 18 Şubata kadar uzatılmış bulunuyor. Tekel’e ait sigara fabrikaları bir bütün olarak satılacak ve işletmenin gayrimenkulleri bu satışa dâhil edilmeyecek.
Özelleştirme İdaresi Tekel’in satışından yüksek gelir beklediğini açıklamış bulunuyor. Tekel bünyesindeki sigara fabrikalarının en büyüğü Kartal’da bulunuyor. Üç kampüsten oluşan ve hâlâ üretime devam eden Cevizli Sigara Fabrikasında 1700 işçi çalışıyor. Özelleştirme İdaresinin açıklamalarına göre, Tekel’i alan firma Cevizli’deki fabrikayı boşaltacak ve fabrika alanı yeniden düzenlenerek ticaret merkezi haline getirilecek. Aynı şekilde Tekel’in içki bölümünün bulunduğu Beykoz’daki arsa da “turizm ve ticaret” merkezine dönüştürülecek.
Tekel’in “tekel”liğinin kaldırılmasından kârlı çıkanlar patronlar olurken, zararlı çıkanlar işçiler ve emekçiler oldu. 4733 sayılı yasayla kotalar konularak üretici sayısı azaltıldı, üreticiler sözleşmeli olarak tüccarların insafına terk edildi. Açıklamalara göre, tütün üreten ailelerin sayısı 600 binden 210 bine düşerken, tütün üretimi 300 bin tondan 90 bin tonlara gerilemiş durumda. Tekel bünyesinde çalışan işçi sayısı ise 45 binlerden 13 binlere kadar gerilemiş bulunuyor.
Tekel işçilerinin özelleştirme karşıtı eylemleri
AKP hükümetinin sigara fabrikalarının özelleştirilmesi sürecini hızlandırmasıyla birlikte işçilerden de tepkiler yükselmeye başladı. Tek-Gıda-İş sendikasında örgütlü olan işçiler, Tekel fabrikalarının olduğu tüm illerde eyleme geçtiler.
· 12 Aralık 2007’de Tokat’ta 900 işçinin katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.
· 18 Aralıkta Cevizli fabrikasında basın açıklaması yapıldı.
· 20 Aralıkta Bitlis’te AKP’nin özelleştirme politikalarının protesto edildiği bir basın açıklaması gerçekleştirildi.
· 21 Aralıkta Samsun’daki Ballıca fabrikasında işçiler, fabrikayı incelemeye gelen özelleştirme heyetinin önüne barikat kurdular ve barikatı ateşe verdiler.
· 21 ve 22 Aralık tarihlerinde Cevizli fabrikasındaki işçiler mesai bitiminde fabrikayı terk etmeyerek bir gün boyunca fabrikayı işgal ettiler.
· 27 Aralıkta Kartal’da özelleştirmeye karşı bir miting gerçekleştirildi. Sabah saatlerinde fabrikanın önünde toplanan işçiler, okunan basın metninin ardından Kartal Meydanına kadar yürüdüler. Çeşitli sendika ve kitle örgütlerinin de desteğiyle gerçekleşen mitingde Tekel’in satışı protesto edildi.
· 30 Aralıkta Bitlis Tekel işçileri viziteye çıktılar. Şehir merkezine yürüyen işçiler devlet hastanesinin önünde eylem yaptılar.
· 1 Ocak 2008’de Tokat Tekel işçilerinin mitingi gerçekleşti. Kitle örgütlerinin de desteklediği mitinge, Tekel işçilerinin öncülüğünde on binden fazla kişi katıldı.
· 2 Ocakta Adana sigara fabrikasının önünde basın açıklaması yapıldı.
· 9 Ocakta AKP İstanbul il başkanlığı binasına gelen işçiler, parti yöneticileriyle görüşmek istediler. Taleplerinin reddedilmesi üzerine işçiler kendilerini binanın önündeki demirlere zincirlediler. Polisin cop ve biber gazı kullanarak saldırdığı eylemde 20 işçi gözaltına alındı.
· 12 Ocakta Bitlis’te sigara fabrikasının önünde toplanan işçiler şehir merkezine kadar gerçekleştirdikleri yürüyüşün ardından miting düzenlediler.
· Bir başka miting de 21 Ocakta Samsun’da gerçekleştirildi.
Yapılan her eylem Tekel işçilerinin öfkesine sahne oldu. İşçiler coşkulu ve kararlıydılar. Talepleri yerine getirilinceye kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtiyor Tekel işçileri. Tekel sigara fabrikalarının özelleştirilmesi süreci ve yapılan eylemler ilgili olarak Tek-Gıda-İş Sendikasının 2 No’lu Şube Başkanı Yunus Durdu ile sohbet ettik.
Yunus Durdu, UİD-DER olarak sendikalarını ziyaret ettiğimiz için memnuniyetini ifade etti. Aslında Tekel sigara fabrikalarının özelleştirilmesi niyetinin çok eskiye dayandığını, kurumun kâr ettiği halde özelleştirilmek istendiğini, Cevizli’deki fabrikanın üzerinde bulunduğu arazinin birilerinin iştahını kabarttığını, buradaki fabrikanın özelleştirmeyle beraber kapatılacağını söyledi. Yunus Durdu, Amasya’daki işletmenin satılmasından sonra, makinist olarak 1200 YTL maaşla çalışan deneyimli işçilerin 4-C statüsüne göre 500 YTL maaşla çalışmak üzere Cevizli’ye gönderildiklerinin, işçilerin bu şekilde mağdur edildiklerinin altını çizdi. Sohbetimizde Yunus Durdu’nun üzerinde durduğu bir konu da, medya idi. Medya yapılan eylemlerin içeriğinden bahsetmediği gibi, taleplerini haykıran işçilerin polisten dayak yemesini gösteriyor. Medyaya göre işçiler bilerek huzursuzluk çıkartıyorlar! Bu nedenle diğer kitle örgütlerinin dayanışma göstermesinin önemli olduğunu ifade ediyor Yunus Durdu.
Sohbetimiz boyunca Tekel işçilerinin eylem süreçlerinin yanı sıra işçi sınıfının bugünkü mevcut örgütsüzlüğü üzerine de konuştuk. İşçiler genel olarak örgütsüz ve bilinçsizler. Sendikalarına sahip çıkmıyorlar. Oysa her şeyi üreten işçi sınıfının başarıya ulaşmasının ve haklarını muhafaza edebilmesinin yolu, dünya ölçeğinde birleşmekten geçiyor. Uzun bir dönemdir patronlar sınıfı neo-liberal saldırılarını sürdürerek işçi sınıfının tüm kazanımlarına el koyuyorlar. Bu öyle bir düzeye geldi ki, artık biz işçilerin verecek neredeyse hiçbir şeyi kalmadı. Dolayısıyla işçi sınıfı haklarını koruyabilmek ve geliştirebilmek için birleşerek mücadele bayrağını yükseltmelidir. Örgütlenmekten, dayanışma içinde olmaktan ve mücadele etmekten başka çaremiz yok. Biliyoruz ki, Birleşen İşçiler Yenilmezler!