You are here
“Dünyanın Kadın İşçileri”
Aydınlı’dan bir kadın öğrenci
UİD-DER Aydınlı temsilciliğinde 2 Martta “Dünyanın Kadın İşçileri” adlı belgesel filmi izledik. Film, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü yaklaşırken, kadın işçilerin yaşadıkları sorunları anlatması bakımından anlamlıydı.
Belgeselde Fransa, Belçika, Türkiye ve Endonezya gibi ülkelerde Levis fabrikalarında çalışan kadın işçilerin yaşadıkları sorunlar anlatılıyordu. Levis, Fransa ve Belçika gibi ülkelerde fabrikalarını kapatıp üretimi işgücünün ucuz olduğu Türkiye ve Endonezya gibi ülkelere kaydırıyor. Bir taraftan kapatılan fabrika bölgelerinde yüzlerce kadın işçi işsiz kalırken, diğer taraftan yeni açılan fabrikalarda işçiler düşük ücretlerle, sosyal haklardan yoksun, kötü koşullarda çalıştırılmaya başlıyorlar. Farklı farklı ülkelerdeki kadın işçilerin anlattıkları sorunlar ortaktı: Sigortasız çalıştırma, uzun mesailer, tuvaletlerin yasak ya da kullanılamaz durumda olması, evlilik, doğum gibi izinlerin kullandırılmaması, hakaretler vb.
Filmi izledikten sonra sohbet ettiğimizde gördük ki işçilerin yaşadığı sorunlar sadece Türkiye’ye özgü değildir, ileri kapitalist Avrupa ülkelerinde de işçiler benzer sorunları yaşıyorlar. En doğal ihtiyaç olan tuvalet izni bile artık ya kullandırılmıyor ya da süre tutulup ücretten düşürülerek izin veriliyor. Gördük ki kapitalizm uluslararası bir sistem ve nereye gidersek gidelim bu sorunlardan kaçış yok. Bu insanlık dışı düzene karşı, kadınıyla erkeğiyle omuz omuza verip mücadele etmediğiniz sürece yaşadığımız sorunlar her geçen gün kat kat artacak ve var olan sosyal kazanımlarımız da ellerimizden alınmaya çalışılacak.
Kadınlar bir taraftan patronlar tarafından ucuz işgücü olarak kullanılıp kötü koşullarda saatlerce çalıştırılırken, diğer taraftan evde eziliyor. Kadın işçilerin yaşadıkları sorunların çözümü de kapitalizme karşı örgütlü mücadeleye katılmaktan geçiyor. Kadınların iki kat daha ezildiği bu sisteme karşı, kadınların iki kat daha fazla mücadeleye katılması gerekir.
Kadın işçiler mücadeleyle özgürleşecek!