You are here
Mecliste sıkıyönetim görüşmeleri ve sermaye sözcülerinin yalanları
17 June 2020 - 12:40
17 Haziranda Mecliste sıkıyönetim görüşmeleri gerçekleştirildi. Önce Başbakanlık tezkeresi okundu, sonra kürsüye İçişleri Bakanı Haldun Menteşeoğlu geldi. Konuşmasına DİSK’i suçlayarak başlayan Menteşoğlu’nun sözleri, DİSK’in o dönem işçi hareketinin gelişiminde ne denli önemli rol oynadığının da kanıtı niteliğindedir.
Menteşoğlu şöyle diyordu: “Muhterem arkadaşlarım, bu teşekkülün, yakın yıllar içinde kanunsuzluğu hepimizin malumudur. 1968 yılında altı fabrikanın işgali DİSK’in eseridir. 1969 yılında gene altı fabrikanın işgali DİSK’in eseridir. 1970 yılında dokuz fabrika DİSK’in teşvik ve tahrikleri ile işgal edilmiştir. Şu halde bu teşekkül ideolojik, sol ideoloji temeline dayanan bir strateji ve taktiği her vesilede istismar yollarına başvurarak gayrimeşru metotlar kullanarak uygulaya gelmiştir.” Bu sermaye sözcüsü işçilerin haklarını aramasını kanunsuzluk sayıyor ama bu arada DİSK’in ne denli mücadeleci bir sendika olduğunu da topluma duyurmuş oluyordu.
Menteşeoğlu, meclisteki vekilleri ve senatörleri tahrik etmek için Kemal Türkler tarafından sarf edilmemiş bir cümleyi söylemiş gibi gösterecekti: “Fabrikaların tahrip edilmesi ve dinamitlenmesi de eylem sırasında düşünülecektir.” Bu sermaye sözcüsü, işçilerin bilincini bulandırmak için yalan söylüyor, iftira atıyordu. Sermaye sözcüleri için dünden bugüne değişen bir şey yok: Dün de yalancıydılar, bugün de!
UİD-DER’li işçilerden mesajlar: Köklerimiz bir çınar gibi ulu ve sağlam
UİD-DER’li kadın işçileriz. Geleneğimizi bugünün genç işçileri olan bizlere taşıyan bir çatının altındayız ve çok şanslıyız. Sınıf tarihimiz o kadar geniş ve gurur verici ki bir kez daha anlıyoruz bulunduğumuz yerin kıymetini. Mücadelenin içinde umudu büyütüyor, güçleniyoruz. Gelenekten alıyoruz gücümüzü, hünerli ellerimizle geleceğe doğru yürüyoruz. İşçilerin birliği için ter akıtanlara ne mutlu! Örgütümüz UİD-DER’e selam olsun, 14. Mücadele yaşı kutlu olsun! Yaşasın 15-16 Haziran Büyük Direnişimiz!
Sefaköy’den bir grup kadın işçi