You are here
DİSK Kuruluşunun 54. Yılını Kutladı
13.02.2021
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK, kuruluşunun 54. yılını Baldur işçilerinin grev alanında kutladı. 54. yıl etkinliğine çeşitli sendikalar, siyasi partiler ve emek örgütleri, direnişte olan Migros Depo işçileri, Systemair HSK işçileri, Birleşik Metal-İş’in Gebze 1 No’lu ve Gebze 2 No’lu şubelerinde örgütlü işyerlerinden işçiler ve mücadele örgütümüz UİD-DER katılarak destek verdi.
Saat 12.00’de başlayan etkinlikte DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Sendikası genel Başkanı Adnan Serdaroğlu bir konuşma yaptı. Serdaroğlu konuşmasında Baldur işçilerinin sendikalaşma sürecinin 5 yıl önce başladığına değinerek gelinen aşamada işverenin sendikayı ve işçilerin taleplerini tanımadığına değindi. Baldur işçilerinin grevlerinde 50 günü geride bıraktıklarını belirten Serdaroğlu, grevci işçilerle bir arada 54. kuruluş yıldönümünü gerçekleştirmenin önemine değinerek şöyle devam etti: “Bundan 54 yıl önce 13 Şubatta yine böyle soğuk bir kış gününde gerçekleşti kuruluşumuz. Paşabahçe grevcilerinin yani yine bir grevin bağrından doğdu DİSK...”
Serdaroğlu’nun ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu bir konuşma yaptı. Çerkezoğlu, şöyle konuştu: “DİSK’in 54. kuruluş yıldönümünü Baldur grev alanında kutluyoruz. Öncelikle en temel anayasal hakkını kullanarak sendikalı olan ve Çayırova’da, bu sanayi bölgesinde DİSK’in bayrağını diken ve her türlü baskıya, zorluğa, zulme rağmen, o bayrağı elinden bırakmayan ve hakları için direnen Baldur işçisi kardeşlerimi selamlıyorum… Kavel direnişinden, Saraçhane mitinginden süzülüp gelen bir süreç Türkiye işçi sınıfını bir yol ayrımına getirdi. Ya teslimiyet ve icazetçi sendikacılık ya da mücadeleci sınıf sendikacılığı, sınıf ve kitle sendikacılığı. İşte tarihin o anında 1967’nin dünyasında ve Türkiye’sinde mücadele diyen, işçiler söz ve karar sahibi olmalı diyen, sınıf sendikacılığı diyenlerin ortaya koyduğu iradedir DİSK… 54 yıl boyunca bu mücadeleyi yükselten bütün önderlerimiz burada. Başta kurucu Genel Başkanımız ölümsüz işçi lideri, Türkiye’yi 12 Eylül karanlığına götüren süreçte eli kanlı faşist katiller tarafından katledilen Kemal Türkler burada.”
Çerkezoğlu konuşmasında pandemi süreciyle beraber işçilerin yoksulluğunun giderek arttığına, asgari ücretin vergi dışı bırakılması ve en düşük kısa çalışma ödeneğinin asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiğine değindi. Siyasi iktidarı şu sözlerle eleştirdi: “Bugün Türkiye’de siyasi iktidar, her gün işçilerin anayasal haklarının çiğnenmesine sessiz kalanlar; işte burada Baldur’da, Çorum’da, Türkiye’nin dört bir tarafında anayasal hakkını kullandığı için, DİSK’li olduğu için işten çıkartılan ve günlerdir direnişte olan işçilerin bu hak gasplarına sessiz kalanlar; Anayasada ‘her yurttaşın emeğinin karşılığı olan insanca bir ücret alması hakkıdır’ denmesine rağmen bizi açlık sınırının altındaki asgari ücrete mahkûm edenler; bugün sendikal hakların kullanılmasını engelleyenler; Anayasada Ekonomik-Sosyal Konsey diye bir kurul olmasına ve yılda iki sefer toplanması gerekmesine rağmen 11 yıldır o kurulu toplamayarak işçilerin söz hakkının önüne engel koyanlar bu ülkede demokratik bir anayasa yapmaz.” Açıklamalar esnasında sık sık “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Baldur İşçisi Yalnız Değildir”, “İnadına Sendika, İnadına DİSK” sloganları atıldı.
Çerkezoğlu’nun konuşmasının ardından müzik programı başladı. İlk olarak DİSK Korosu sahne aldı. Ardından Baldur direnişçilerinden bir kadın işçi Baldur grevi için bestelediği şarkıyı söyledi. Hasan Karayol, Erdal Güney ve Balık Ayhan da söyledikleri ezgilerle dayanışmada bulundular. Müzik programının ardından 54. yıl etkinliği sloganlar eşliğinde sona erdi.