You are here
Hâlâ yaşıyorlar, aramızdalar
1 May 2021 - 23:06
Waldheim Mezarlığı ilerleyen yıllarda Forest Home mezarlığıyla birleştirildi ve adı da bu şekilde değişti. Fakat 1893 yılında 8 bin işçinin katıldığı bir yürüyüşün ardından Haymarket kahramanlarının anısına dikilen bu anıt hiç değişmedi. Şikagolu patronların fonlamasıyla Haymarket olaylarında ölen polisler için dikilen heykel defalarca onarılıp taşınırken Forest Home’daki bu anıt işçiler tarafından korunup kollandı. 1 Mayıslarda bu anıtın önünde buluşan Amerikalı işçiler, hem işçi sınıfının bu kahramanlarını andı hem de hep bir ağızdan “Solidarity Forever” diye şarkılar söylediler.
Pete Seeger’ın sesinden dinleyeceğimiz bu şarkı pek çok dile çevrildi. Nice işçi mitinginde, toplantısında hep bir ağızdan söylendi. Ama en çok folk müzik ustası Seeger’ın sesinden sevildi. Çünkü Seeger çok ünlü olmasına rağmen yıllar boyunca para kazanmayı düşünmeden işçi mitinglerinde, grevlerinde, direnişlerinde şarkılar söyledi. Amerika’da, Kanada’da, İngiltere’de, Yeni Zelanda’da ve daha pek çok ülkede birbirini takip eden işçi kuşakları onun şarkılarının verdiği coşkuyla mücadele etti. McCharty döneminde baskıya uğrayan sanatçılardandır. Denir ki 2014’te ölmeden önce çok yoksuldur Seeger ve işçiler kendileri için onca şarkılar yazan bu güzel yürekli insana sahip çıkarlar. “Ona biz bakacağız” diyerek fonlar oluştururlar.
Haymarket Meydanında 1886 4 Mayısında kurulan kürsünün yerine yeni bir kürsü kuruldu Mary Brogger’ın yaptığı anıtla. Albert Parsons ve arkadaşları hâlâ o kürsülerden sesleniyorlar işçi sınıfına. Ve hâlâ çağırıyorlar dayanışmaya…
Lucy Parsons’ın Şikago’daki evinde çekilmiş bu fotoğrafın tarihi bilinmiyor. Fotoğrafta Parsons çok genç, Lucy yaşlı. Onlar birlikte yaşlanamadılar, böyle bir şansları olmadı. Fakat onların çektikleri kahır ve acı, ödedikleri bedeller boşa gitmedi. İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs adeta onlarla özdeşleşti. 1 Mayıs tıpkı Parsons’un hayal ettiği gibi işçi sınıfını birleştirdi.