You are here
İşsizliği Kabul Etmiyoruz
Bağcılar’dan genç bir işçi
Üniversitelerin mimarlık ve inşaat mühendisliği bölümünden her yıl yaklaşık 18 bin öğrenci mezun oluyor. Peki, mezun olan öğrencilerden kaçı iş bulabiliyor? TÜİK verileri işsiz mimar, mühendis ve şehir plancısı mezun sayısının 2014’ten bu yana arttığını işaret ediyor. 2014’te 58 bin olan mimar, mühendis ve şehir plancısı sayısının 2018’de %57 artarak 91 bin olduğu söyleniyor.
Mesleki eğitim gördüğümüz okullarda bulunduğumuz koşulların çok iyi olduğu ve mezun olduğumuz anda bütün iş kapılarının bize açık olduğu havasını vermeye çalışıyorlar. Ne yazık ki mezun olup yeni umutlarla iş aramaya başlayınca aslında anlatılanların tamamen bir yalandan ibaret olduğunu görmeye başlıyoruz. Başvuru yaptığımız ilanların çoğundan olumsuz cevap alıyoruz. Hatta çoğu zaman cevap bile alamıyoruz. İşsizlik ordusuna katılan milyonlarca genç işçi olarak patronların gözünde ucuz işgücü olarak görülüyoruz. Bu sebeple karın tokluğuna, sigortasız ve güvencesiz çalışma koşullarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu durum karşısında umutsuzluğa, çaresizliğe kapılan gençlerin çoğu kendini işe yaramaz olarak görüyor. Bu düşünceler de gençlerin yalnızlaşmasına, intihara sürüklenmesine neden oluyor. Üzüntü ve utanç duyduğumuz bu tablo karşısında, iktidar sahipleri “her şehirde bir üniversite” diyerek biz gençlere umut tüccarlığı yapmaktan, bununla övünmekten geri kalmıyor.
Biz UİD-DER’li genç işçiler olarak önümüze sunulan “işsizlik doğal bir durum” algısını reddediyoruz. Tam tersine ülkemizde yaşanan işsizliğin izah edilemeyecek kadar vahim bir durum olduğunu, işsizliğin ve güvencesiz çalışma koşullarının kader olmadığını, kapitalist sömürü düzeninin bir parçası olduğunu biliyoruz. Bu sebeple yaşadığımız bu sorunlar karşısında tek başına bir sonuca varılamayacağını biliyor ve UİD-DER saflarında örgütleniyoruz. İşçilerin birlik ve mücadele günü 1 Mayıs vesilesiyle tüm dünyadaki genç işçiler adına haykırıyoruz: ÖRGÜTLÜYSEK HER ŞEYİZ ÖRGÜTSÜZSEK HİÇBİR ŞEY!
1 Mayıs Bize Neyi Anlatır?