You are here
Kamu Emekçileri Düşük Zamma Karşı Eylemler Yaptı
KESK’e bağlı sendikaların şubeleri, kamu emekçilerinin maaş günü olan 15 Ocakta pek çok ilde basın açıklamaları gerçekleştirerek düşük maaş zamlarını protesto etti. Siyasi iktidarın “işçi, memur, emekliyi enflasyona ezdirmedik” söylemine karşılık zam yağmuru karşısında reel ücretlerin hızla buharlaştığına vurgu yapıldı. Maaşların TÜİK tarafından açıklanan enflasyona göre belirlendiği ve TÜİK’in açıkladığı rakamların gerçek enflasyonun en az yarısını yutan bir kara delik olduğu, dolayısıyla emekçilerin satın alma gücünün her geçen gün düştüğü, yoksulluğun arttığı belirtildi.
Kamu emekçilerine 2024 yılı için resmi enflasyon oranında yapılan maaş artışının ne anlama geldiği şu sözlerle açıklandı: “Bu koşullarda Ocak 2024 itibariyle altı aylık enflasyon farkı yüzde 29,78, artı yüzde 15 toplu sözleşme artışı ile maaşlarımızın toplamda yüzde 49,25 artacak olması büyük bir müjde gibi sunuluyor. Oysa bu ‘müjde’ koskoca bir yalandan ibarettir. Çünkü ücretlerde enflasyon oranında artış demek dünyanın her yerinde sıfır zam demektir. Yaşanan gerçek hayat pahalılığının suni TÜİK rakamları ile yarı yarıya düşük gösterildiği Türkiye’de ise bunun anlamı emekçilerin cebinden çalmaya devam etmek demektir.”
Kamu emekçileri taleplerini şöyle sıraladılar:
- Tüm kamu emekçilerine bugün için brüt 12 bin 147 lira olarak verilen ilave seyyanen ödeneğin taban aylık katsayısına dâhil edilmesini istiyoruz.
- En düşük kamu emekçisi maaşının eş, çocuk, kira ve ulaşım gibi sosyal yardım kalemleri ile bugün 53 bin TL olan yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını istiyoruz.
- Bu rakamın her üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmesini, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamlarının refah payı olarak eklenmesini istiyoruz.
- En düşük emekli aylığının 16 yıl önceki seviyeye yani asgari ücretin %110’una çıkarılarak net 18 bin 700 liraya çıkarılmasını istiyoruz.
- Gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülmesini, yoksulluk sınırına kadar olan ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini istiyoruz.
- Tüm kamu emekçilerine ücretsiz öğlen yemeği istiyoruz. İşyerinde yemek çıkmayan kamu emekçilerine aylık 4 bin lira yemek yardımı verilmesini istiyoruz.