You are here
Eğitim-Sen: Eğitimde Sorunlar Devam Ediyor
Eğitim-Sen, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının 1. döneminin son günü olan 19 Ocakta, Türkiye genelinde pek çok kentte basın açıklamaları gerçekleştirdi. Eylemlerde, eğitimde sorunların büyüyerek devam ettiği belirtildi, eğitim sistemine ilişkin genel taleplerin yanı sıra eylemin gerçekleştirildiği kentin özgün sorunlarıyla ilgili talepler de dile getirildi.
Yapılan konuşmalarda emekçi ailelerin çocuklarının okula aç gittiği hatırlatılarak okullarda bir öğün ücretsiz yemek talebinin önemine vurgu yapıldı. Öğretmenlerin yaşadığı ekonomik sorunlara değinilirken Öğretmenlik Meslek Kanununun yeni eşitsizlikler yarattığı, eşit işe eşit ücret uygulamasını bitirdiği belirtildi. Çocuklar, veliler ve öğretmenler bu sorunlarla baş etmeye çalışırken kamu kaynaklarının çeşitli teşvikler yoluyla özel okul patronlarına aktarılmasına tepki gösterildi. İktidarın eğitim sistemini kendi siyasal-ideolojik çizgisi doğrultusunda biçimlendirme hedefinin bir ürünü olan ÇEDES projesi kapsamında çeşitli cemaatlerle protokoller imzalaması eleştirildi. Mesleki eğitim adı altında çocukların patronlara ucuz işgücü yapılmasına, öğrencileri olumsuz etkilediği için kalıcı yaz saati uygulamasına son verilmesi istendi.
Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde yapılan basın açıklamasında 2023-2024 yılının ilk yarısında eğitim alanında yaşanan gelişmelerin MEB’in eğitimin yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir derdinin olmadığını gösterdiği ifade edildi. Eylemde konuşan Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Tülay Yıldırım, şunları söyledi: “Eğitim sisteminde yaşanan sorunların ülkedeki ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda yaşanan gelişmelerden ayrı ve bağımsız olmadığı açıktır. Eğitim-Sen, her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen okul öncesinden üniversiteye kadar bilimin ve laikliğin değil milliyetçiliğin, ayrımcılığın ve inanç sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminde, kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilde eğitim hakkı için mücadelesini kesintisiz sürdürmeye devam edecek.” Veli-Der Ankara Şubesi adına Hülya Daran Deveci de bir konuşma yaparak siyasi iktidara “sırça köşklerinizden çıkın, makam araçlarınızdan inin, aç çocukların gözlerine bakın” çağrısı yaptı. Okullarda en az bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebini yineledi.
6 Şubat depremlerinin en çok etkilediği illerden olan Hatay’da basın açıklaması Eğitim-Sen konteynerinin önünde yapıldı. Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş yaşanan sorunlara şu sözlerle değindi: “6 Şubat depremleri deprem bölgesinde eğitim öğretimde yaşanan sorunların daha da ağırlaşmasını beraberinde getirmiş, mevcut eşitsizlikleri derinleştirmiştir. Deprem nedeniyle birçok okul yıkılmış ve hasar görmüştür. Yıkılmayan, az hasarlı olan ve nisan ayında bir kısmı açılan okullara, eylülde başlanan tadilat nedeniyle eğitim öğretim aksamış, çok sayıda öğrenci bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Hatay depremden en çok etkilenen illerden birisi olmakla birlikte birinci yıldönümüne yaklaştığımız bugünlerde sorunlarımız çözülmemiş aksine artarak devam etmiştir.”
Eylemde ayrıca hasarlı ve yıkılmış olan okulların yerine bir an önce güvenilir okullar inşa edilmesi, servis, toplu taşıma ve barınma sorununun çözülmesi, öğretmen, öğrenci ve veliler ile psikososyal çalışmalar yapılması talepleri de dile getirildi.