You are here
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Taban Maaş Talebiyle Eylem Yaptı
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın çağrısıyla çeşitli kentlerden Ankara’ya gelen özel sektör öğretmenleri 29 Ocakta Meclis önünde gerçekleştirdikleri eylemle 2014 yılında kaldırılan taban maaş düzenlemesinin yeniden getirilmesini talep etti. Öğretmenlerin Meclise yürüyüşünü engellemeye çalışan polis, pankartların indirilmesi ve slogan atılmaması dayatmasında bulundu. Polis engelini aşan öğretmenler “Sömürünün Yarattığı Enkazdan Mücadeleyle Çıkacağız” pankartı açarak sloganlar eşliğinde Meclise yürüdü. Eyleme DİSK Sosyal-İş üyesi işçiler, Eğitim- Sen yöneticileri ile demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri de destek verdi.
Meclisin yakınındaki Milli Egemenlik Parkında buluşan öğretmenler ortak bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada taban maaş düzenlenmesinin 2014 yılına kadar yasalarla güvenceye alındığı ancak özel okul patronlarının isteği ve basıncıyla bu hakkın ortadan kaldırıldığı belirtildi. İktidarın patronları kollayarak değiştirdiği yasa sonucu özel sektör öğretmenlerinin sefalet ücretlerine mahkûm edildiğine, asgari ücretin bile altındaki ücretlerle çalışmaya zorlandıklarına dikkat çekildi. Daha önce de defalarca kez taban maaş talebini dile getirmelerine rağmen ilgili mercilerin hiçbir adım atmadığı vurgulandı.
“Patronların öğretmenleri mahkûm etme çabası yalnız ücretlerle de sınırlı kalmıyor” denilen açıklamada öğretmenlerin yaşadıkları sorunlara şöyle değinildi: “Kendimizi asla geçindiremeyeceğimiz ücretlerle kamudaki dengi çalışan meslektaşlarımızın 2-3 katı derse giriyoruz. Bu da yetmezmiş gibi ücret karşılığı olmaksızın, zorla yazılan etüt ve dersleri yapıyor, haftada 2 kimi zaman 3 kez nöbet tutmak zorunda bırakılıyoruz. 12 aylık belirli süreli iş sözleşmeleri bizi mevsimlik işçi statüsüne sokuyor. Dahası yasal olan bu sözleşmenin çiğnenip sözde 10 aylık sözleşmelerin dayatılması, bizi ülkedeki en güvencesiz emekçiler arasına sokuyor.”
Açıklamanın ardından söz alan öğretmenler yaşadıkları sorunları ve deneyimlerini aktardı. Sömürüye, güvencesizliğe, mobbinge, asgari ücret düzenine, belirli süreli sözleşmelere son diyerek taleplerini dillendirdi. Eğitim alanında çalışan işçiler olduklarını belirten öğretmenler, diğer sektörde çalışan işçilerin sahip oldukları en temel haklardan dahi yıllardır mahrum bırakıldıklarını anlattı. Özel sektör işçilerinin yaşadığı her türlü haksızlığı fiili mücadeleyle ortadan kaldırmak için birleştiklerini belirten sendika üyesi öğretmenler, tüm meslektaşlarını birlikte mücadele etmeye çağırdı.
Polisin tüm müdahale anonslarına rağmen öğretmenler, Bakandan ya da Meclis Eğitim Komisyonu Başkanından net bir randevu almadan eyleme son vermeyeceklerini belirtti. Alanı terk etmeyen öğretmenlerin kararlı bekleyişi sonuç getirdi. Sendika temsilcileri randevu almak için Bakanlıkla görüşmeye gitti. Görüşmenin ardından açıklama yapan temsilciler önümüzdeki hafta Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’le bir görüşme yapılacağını duyurdu.