You are here
İliç Maden Faciası Kadıköy’de Protesto Edildi
13 Şubatta Erzincan İliç’te meydana gelen maden faciası İstanbul Kadıköy İskele Meydanında yapılan eylemle protesto edildi. DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği, KESK İstanbul Şubeler Platformu, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Tabip Odası tarafından gerçekleştirilen eyleme sendikalar, demokratik kitle örgütleri, çevre örgütleri ve UİD-DER katıldı. Siyasi iktidarın işçilerin canını hiçe sayan ve göz göre göre ölümlerine yol açan politikaları, “Kader Değil Bu Bir Katliam”, “Kahrolsun Sermaye Düzeniniz”, “Katillerden Hesabı Emekçiler Soracak”, “Sorumlular Yargılanacak” sloganlarıyla protesto edildi.
Maden faciasından sağ kurtulmaları umut edilen 9 işçi için ve iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçiler için yapılan saygı duruşunun ardından DİSK adına Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, İstanbul Tabip Odası adına Osman Küçükosmanoğlu, KESK İstanbul Şubeleri adına Barış Ulucak birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından ortak basın açıklaması TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Seyfettin Avcı tarafından okundu. Avcı, “Bilimsel uyarılara kulak tıkayanlar, işçileri yok sayanlar, ekolojik yıkıma sebep olanlar, önceki felaketlerden ders çıkarmayanlar hesap verecek” diyerek sözlerine başladı. Anagold firmasının işlettiği Çöpler maden işletmesinde sömürge madenciliği gerçekleştirildiğini, bu anlayışla yalnız doğanın ve kaynakların değil yaşamların da katledildiğinin altını çizdi. Geçmişte gerçekleşen ve “kaza” olarak nitelendirilen benzer felaketler hatırlatıldı. Çöpler maden işletmesinin faaliyete girdiği yıldan bugünkü felakete nasıl adım adım gelindiği anlatıldı.
TMMOB’un 2021’de Çöpler Kompleks Madeni’nde kapasite artışı ve ek tesisler yapılmasına yönelik projeye verilen “ÇED olumlu” kararının iptal edilmesi talebiyle açtığı davada, projenin çevre üzerinde yaratacağı tahribata, siyanürlü altın madenciliği yönteminin içerdiği risklere, bölgenin deprem ve heyelan açısından barındırdığı tehlikelere ayrıntılarıyla vurgu yapıldığı ifade edildi. Bunlara rağmen tam da belirtilen risklerin gerçekleştiği, 2022’de siyanürlü solüsyon taşıyan borularda yırtılmayla oluşan sızıntının çevre tahribatına neden olmasına rağmen davaların reddine karar verildiği hatırlatıldı. Tüm uyarılara karşın gerekli önlemlerin alınmadığı, soruşturma dahi açılmadığı, ancak oluşan kamuoyu tepkisinin büyümesiyle şirketin faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildiği, sonrasında hiçbir şey olmamış gibi durdurma kararının kaldırıldığı ve şirketin faaliyetlerine devam ettiği belirtildi.
Dünyada siyanür liçi yöntemiyle çalışan madenlerin 1971-2015 yılları arasında 11 büyük çevre felaketine yol açtığına dikkat çekilen açıklamada, bu felaketler sonucunda siyanürlü atıkların karıştığı göl ve nehirlerde yaygın balık ölümlerinin gerçekleştiği, tarım alanlarını da kirleten siyanürlü bileşikler ve ağır metallerin insanlarda zamanla ortaya çıkan sağlık sorunlarına yol açtığı dile getirildi.
Tüm uyarılara rağmen yaşanan faciaların sorumlusunun faaliyeti yürütenler kadar, buna izin veren siyasi iktidar olduğunun altı çizildi. Açıklamanın sonunda, madenlerin ulusal ve uluslararası sermaye gruplarının yağma alanı olmaktan çıkarılması talep edilerek şöyle denildi: “İliç’te yaşanan felaketin tüm sorumluları yargı karşısında hesap vermeli, tüm ÇED kararları iptal edilmeli ve işletme derhal kapatılmalıdır!”
Erzincan İliç'te Anagold firmasına ait altın madeninde 13 Şubatta gerçekleşen facia DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla Kadıköy'de protesto ediliyor. Kitle öfkesini "göz göre göre gelen felaketin sorumluları hesap verecek" diyerek ortaya koyuyor. "Kader Değil, Bu Bir Katliam"… pic.twitter.com/DfpB9LZdNR
— UİD-DER (@uid_der) February 15, 2024