You are here
Sendikalaşma Hakkı Engelleniyor, İşçiler Mücadele Ediyor
Lezita’da Patrona Ödül, İşçiye Grev Gözüküyor!
İzmir Kemalpaşa’da piliç eti ve işlenmiş et üretimi yapan Lezita’da işçiler 7 Martta greve çıkacaklar. Öz Gıda-İş Sendikasında örgütlenen işçiler, 2021 yılından bu yana patronun sendika düşmanı tavrıyla karşı karşıyalar. Lezita patronu sendikayı engellemek için mahkemeye yetki itirazı davası açtı. Bu süreçte işçiler üzerinde baskıyı arttırdı ve 2022 yılında 39 işçiyi haksız gerekçelerle işten attı. Sendikanın tüm çağrılarına olumsuz cevap veren patron, göstermelik iyileştirme ve zamlar yaptı, sendikadan istifa etmeleri için işçilere her türlü baskıyı uyguladı. Bugüne kadar 50’ye yakın işçi sendikal nedenlerle işten çıkartıldı.
Mahkemenin sendika lehine sonuçlanmasının ardından yetki tespiti kesinleşti. Bunun üzerine Lezita patronuyla toplu sözleşme masasına oturmak istediklerini ama patronun çağrılarını reddettiğini belirten Öz Gıda-İş Sendikası yetkilileri şu açıklamayı yaptı: “Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre eğer işveren masaya gelmezse sendikanın işçiler adına grev ilan etme zorunluluğu var. Biz de işçi arkadaşlarımızla birlikte grev kararı aldık ve grev tarihini 7 Mart olarak belirledik.”
Lezita yönetimi Hindistan’dan işçi getirerek grev kırıcılığına hazırlık yapıyor. Grev öncesinde fabrika etrafındaki alanları kapatarak işçilerin çadır kurmasını engellemeye çalışıyor. Lezita patronu dün olduğu gibi bugün de işçilerin düşük ücrete, ağır çalışma koşullarına sesini çıkarmamasını istiyor. Binlerce işçinin ortak hareket etmesini istemiyor. Çünkü sadece birleşen işçiler ücretlerinin yükseltilmesini, çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve sosyal hakların arttırılmasını sağlayabilir.
Kütaş Grup’ta Sendika Düşmanlığı
Manisa Turgutlu’da Kütaş Grup bünyesindeki Kütaş Tarım işçileri düşük ücretlere karşı Koop-İş Sendikasında örgütlendiler. Yıllar yılı işçilerini sendikasız çalıştıran Kütaş patronu, sendikal örgütlenmeyi haber alır almaz 14 işçiyi, işyerinde küçülmeye gittiği gerekçesiyle işten attı. Oysa bütün işçileri biliyor ki daha düne kadar harıl harıl çalışan fabrikanın birden bire küçülmeye gitmesinin tek sebebi işçilerin yasal hakkını kullanarak sendika üye olmasıdır.
Bir süre önce işçilerin sendikaya üye olmaması için banka promosyonu ödeyeceğini belirten patron, işçilerin sendikadan istifa etmeyeceğini anladıktan sonra baskılarını arttırarak işçileri yıldırmaya çalıştı. Asgari ücretle geçinmenin zorluğunu ifade eden işçiler bu durumu değiştirmek, çalışma ortamını iyileştirmek için sendikadan vazgeçmeyeceklerini belirtiyorlar. Kütaş Tarım işçileri haksız yere atılan işçilerin geri alınmasını, sendikalaşma haklarına saygı gösterilerek toplu sözleşme görüşmelerinin başlatılmasını istiyor.
Sputnik işçileri grev yerlerindeki bekleyişlerini sonlandırdı
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 24 Temmuz 2023 tarihinde Sputnik Türkiye haber ajansıyla toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı almıştı. Sputnik yönetimi 7 Ağustos’ta 24 sendika üyesini ekonomik küçülme bahanesiyle işten attı. 17 Ağustos 2023 tarihinden bu yana süren grev 200. gününde sonlandırıldı. TGS yaptığı açıklamada “Sputnik Türkiye ofislerinde sürdürdüğümüz grevimizde yeni bir aşamaya geçiyor, grev yerlerindeki bekleyişimize son veriyoruz. Grevimiz resmi olarak devam ederken dava sürecini takip etmeye, üyelerimizin haklarını yargı önünde savunmaya devam edeceğiz” dedi.
Sputnik işçilerinin grevine farklı işkollarından sendikaların, emekten yana siyasi partilerin, meslek odalarının, dernek ve diğer demokratik kitle örgütlerinin dayanışma gösterdiğini belirten TGS, iktidarı şu sözlerle eleştirdi: “Sputnik işvereninin Anayasamızı çiğneyen tutumuna karşı maalesef bakanlıklar, İletişim Başkanlığı, RTÜK sessiz kaldı. Mücadeleci dostlarımızın dayanışmasını bir kenara koyarsak, yabancı bir devlete karşı yürüttüğümüz grevde devletimiz tarafından yalnız bırakıldık. Rusya Federasyonu’nun resmi ajansı olan Sputnik’in ülkemizde kanunları tanımamasına sessiz kalanlara karşı da mücadele ettik.”