You are here
Sendikal Baskılar Mücadeleyle Aşılıyor
İşçilerin, patronların saldırılarına karşı mücadelesi sürüyor, bu mücadelelerin bir kısmı anlamlı kazanımlarla sonuçlanıyor. Sendika düşmanlığına karşı direnişe geçen RC Endüstri işçileri patrona geri adım attırdı. Direnişin 20. gününde üretimi durduran işçiler işverene sendika ile görüşmeyi kabul ettirdi. Bursa Gemlik’te faaliyet yürüten Borusan Lojistik’te Liman-İş’e üye oldukları için işten atılan işçilerin eylemi de kazanımla sonuçlandı. DİSK Dev Yapı-İş üyesi işçiler ise ücret gaspına karşı 25 Martta direnişe başladı. Agrobay işçilerinin sendikaları öncülüğünde başlattığı yürüyüş 25 Martta Ankara’da yapılan kitlesel basın açıklamasıyla sona erdi.
Üretimi durduran RC Endüstri işçileri patrona geri adım attırdı
Sivas OSB’de bulunan RC Endüstri Ulaşım Araçları fabrikasında sendikalı oldukları için işten atılan 6 işçinin işe iade talebiyle başlattıkları direniş sonuç getirdi. İşçiler kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikasına üye olunca patron 6 işçiyi tazminatsız olarak işten atmıştı. Patronun sendika düşmanlığına karşı işçiler, direnişin 20. gününde fabrikada üretimi durdurdu. Patron fabrikaya çevik kuvvet polisleri getirtti. İşten atılan arkadaşlarının işe geri alınması, sendika düşmanlığının son bulması ve toplu sözleşme haklarının tanınması talebiyle iş durduran işçilerin eylemi patrona geri adım attırdı. Sekiz saat süren eylem sonunda patron, sendika ile görüşmeyi kabul etmek zorunda kaldı.
Eylem nedeniyle hiçbir işçiye soruşturma açılmayacağını ifade eden sendika yöneticileri fabrika önünde yaptıkları açıklamada, işverene taleplerini ilettiklerini, sürecin önümüzdeki günlerde netleşeceğini aktardı. İşçiler eylem boyunca “Direne Direne Kazanacağız”, “RC İşçisi Köle Değildir”, “Atılan İşçiler Geri Alınsın” ve “Yaşasın Sınıf Dayanışması” sloganları attı.
Borusan Lojistik işçilerinin eylemi kazanımla sonuçlandı
Bursa’nın Gemlik ilçesinde faaliyet gösteren Borusan Lojistik AŞ’de Liman-İş Sendikasına üye olan 4 işçi yüz kızartıcı suç gerekçe gösterilerek işten çıkarılmış, işçiler sendika düşmanlığına karşı eylem başlatmıştı. Sendika öncülüğünde başlatılan eylem dördüncü gününde kazanımla sonuçlandı. Baskı ve mobbinge rağmen direnişi sürdüren işçilerin kararlılığı sonucu patron sendika ile anlaşmak zorunda kaldı. Anlaşmaya göre işten çıkarılan 4 işçi tekrar işlerine geri dönecek, sendikal hak arayışları nedeniyle iş akdi hiçbir şekilde sonlanmayacak, taraflar yasaların tanıdığı hakları kullanacak ve eyleme katılan hiçbir işçi için işlem yapılmayacak.
Anlaşma sonrası bir açıklama yapan Liman-İş Gemlik Şube Başkanı Ahmet Göral, şunları söyledi: “Arkadaşlarımızın işten çıkarıldığı gün içeride çalışan vardiya işi durdurma eylemi gerçekleştirdi ve o günden bugüne dört gün geçti. Dört gün boyunca içeride beklediler. Dışarıda kalan arkadaşlar da dışarıda beklediler ve bir direniş örneği gösterdiler. Zafer inananlarındır. Biz buna inandık ve başardık. Gerekli sözleri aldık, yarın yetki için başvuruya gideceğiz. Sonraki süreç yasal prosedür çerçevesinde devam edecek. Birlikte başardık, birlikte başarmaya devam edeceğiz.”
Dev Yapı-İş üyesi işçiler ücret alacakları için direnişe başladı
Ücret alacakları Yapı Merkezi Holding tarafından gasp edilen Tanzanya demiryolu işçileri, 25 Martta şirket önünde direnişe başladı. DİSK Dev Yapı-İş üyesi işçiler, sendikalarının öncülüğünde ücret alacaklarının ödenmesi çağrısı yaptı. Sendikanın sosyal medya hesabından yapılan duyuruda defalarca söz verilmesine rağmen ücretlerin ödenmediği, işçilerin oyalandığı aktarıldı. Direnişin ilk günü şirket önünde yapılan eylemde “Yapı Merkezi’nden Tüm Haklarımızı Alacağız” pankartı açan işçiler mücadelede kararlı olduklarını belirtti.
Agrobay işçileri Ankara’dan seslendi: “Hakkımızı alana dek mücadeleye devam!”
Bayburt Grup’a bağlı İzmir Agrobay Seracılık’ta sendikaya üye oldukları için 40 işçi tazminatları ve alacakları ödenmeden işten atılmıştı. Tarım-Sen’e üye olan ve işten atılan işçiler 22 Ağustosta direnişe geçmişti. Pek çok saldırıya ve haksızlığa göğüs gererek 200 günü aşkın süredir direnişlerini sürdüren işçiler, 18 Martta İzmir Bergama’dan Ankara’ya yürüyüş başlattı. 21 Mart Perşembe günü sendika temsilcileri ile işçilerden oluşan bir heyet Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş ile görüştü ancak bir sonuca varılamadı. İşçilerin sendikaları öncülüğünde başlattığı yürüyüş 25 Martta Ankara’da yapılan kitlesel basın açıklamasıyla sona erdi.
Basın açıklamasından önce işçilerden ve sendika yöneticilerinden oluşan heyetler Bakanlık yetkilileri ve siyasi parti temsilcileriyle yeniden görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerin ardından yapılan açıklamalarda Bakanlık yetkililerinin sorunun çözümüne dair söz verdiği aktarıldı. CHP yetkililerinin şirketle irtibata geçmesi üzerine ise 26 Martta şirket avukatıyla bir görüşme gerçekleşeceği, müzakere sürecinin başlayacağı duyuruldu. Direnişi görmezden gelen şirketin kamuoyu baskısı ve mücadele sayesinde bu noktaya getirildiği vurgulandı.
Akşam saatlerinde Madenci Anıtı önünde yapılan kitlesel basın açıklamasına siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra emekten yana kurumlar da destek verdi. Tarım-Sen adına yapılan açıklamada görüşmelerin sonucu ne olursa olsun, işçilerin talepleri gerçekleşene dek mücadelenin süreceği vurgulandı.
Eylem boyunca “Agrobay İşçisi Yalnız Değildir”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek” sloganları atıldı.