You are here
Beşiktaş’ta İşçi Katliamı: 29 İşçi Hayatını Kaybetti
Erzincan İliç’teki altın madeni faciasında işçilerin cenazelerine bile ulaşılamamışken Türkiye’nin dört bir yanında onlarca işçinin daha hayatına mal olan iş cinayetleri gerçekleşmeye devam ediyor. İstanbul Gayrettepe’de 16 katlı binanın eksi 1 ve eksi 2’inci katında faaliyet gösteren “Masguerade” adlı gece kulübünde çıkan yangında 29 işçi hayatını kaybetti, 1 işçi ağır yaralandı. Gece kulübünün 1987’de alınan ruhsatının 2018’de yenilendiği, son itfaiye raporunun da 2016’da alındığı aktarıldı. Facianın gerçekleştiği alana gelerek açıklamalarda bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da tadilat veya inşaat başvurusu yapılmadığını, kaçak bir müdahale yapıldığını ifade etti.
Soruşturma sonucunda işyeri yetkilisi 4 kişi, sorumlu müdür ve tadilat sorumlusu 1 kişi olmak üzere toplam 6 kişi gözaltına alındı. Yangının ses yalıtımı ve dekor tadilatı sırasında kaynak yapılırken meydana gelen tüp patlamasıyla elyaf malzemelerin tutuşması sonucu çıktığı belirtiliyor. Her iş cinayetinde olduğu gibi ölümlerin ardından benzer açıklamalar yapılıyor, asıl sorumlulardan hesap sorulmuyor, cezasız bırakılıyorlar. Acılı ailelere de sabır ve baş sağlığı dileyip sorumluluktan kaçıyorlar. Beşiktaş Gayrettepe’de gerçekleşen ve onlarca işçinin hayatına mal olan bu facia da, diğer iş cinayetleri gibi, maliyet olarak görülen iş güvenliği önlemlerinin alınmaması ve denetimlerin gerektiği gibi yapılmaması nedeniyle gerçekleşmiştir.
Maden, inşaat, tersane, gece kulübü… Patronların sermayesi büyürken her ay yüzlerce işçi kardeşimiz hayatını kaybediyor. İşçilerin canını hiçe sayan bu kölelik düzeninde hiçbir patron iş güvenliği önlemlerini almadığı için doğru dürüst yargılanmıyor, hesap vermiyor. İktidarı, medyası ve mahkemeleriyle suçlular korunuyor, iş cinayetleri cezasız kalıyor. İş kazalarının çoğunda güvenliği sağlayacak hayati önlemler alınmadığı gibi üretim baskısı, hesap sorulmayacağı rahatlığı ve sudan ucuz işçilikle ağır fatura çalışanlara kesiliyor. Sömürü çarkını döndüren patronlar yangınlarda, patlamalarda, göçüklerde yüzlerce işçinin göz göre göre hayatını kaybetmesini umursamıyor.
Yerin altından yerin üstüne, gökdelenlerden tarım alanlarına kadar iş kazalarının yüzde 99’unun önlenebilir olduğunu herkes biliyor. Fakat iş kazalarının önüne geçmek için denetimlerin düzenli yapılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, işçilerin örgütlenmesinin önünün açılması gerekiyor. İş cinayetlerine karşı örgütlenelim, mücadeleyi büyütelim!
Faruk Türkoğlu Sonsuzluğa Uğurlandı