You are here
İşçiler Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor, Kazanıyor
İşçiler patronların saldırılarına karşı Türkiye’nin çeşitli illerinde grevlerle, direnişlerle, eylemlerle ücretlerini yükseltmek, hak gasplarının önüne geçmek için mücadele ediyor. Zonguldak Çaycuma’da Selüloz-İş Sendikasının örgütlü olduğu OYKA Kâğıt Ambalaj işçilerinin grevi kazanımla sonuçlandı. Harb-İş üyesi işçiler ek protokol talebiyle geçtiğimiz aylarda başlattıkları eylemlere devam ediyorlar. Dev Yapı-İş ve İYİ-SEN üyesi inşaat işçileri ücret gaspına karşı İstanbul ve İzmir’de iş bıraktılar. Sağlık-İş üyesi Denizli Pamukkale Üniversitesi Hastanesi işçileri yaptıkları basın açıklaması ve yürüyüşle ücretlerinin yükseltilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi taleplerini bir kez daha dillendirdiler.
OYKA Kâğıt Ambalaj grevi kazanımla sonuçlandı
Zonguldak Çaycuma’da OYKA Kâğıt Ambalaj fabrikasında Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 28 Martta başlayan grev 4 Nisanda kazanımla sonuçlandı. Fabrikada örgütlü olan Selüloz-İş Sendikasının yüzde 180 ücret zammı talebine işverenin teklifi yüzde 85 olmuştu. Grev öncesinde işçilerin çoğunun ücreti asgari ücretin altında kalıyordu ve OYAK grubunun diğer şirketlerine göre de ücretler düşüktü. Yemeklerin düzeltilmesi, iş güvenliği önlemlerinin ve işçi sayısının arttırılması da sendikanın talepleri arasındaydı.
İşverenin ilk altı ay için yüzde 130, ikinci altı ay için yüzde 35 zam teklifinin işçiler tarafından kabul edilmesiyle grev 7. gününde sona erdi. Yemek, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve geçen seneden ödenmeyen bazı hakların ödenmesi için sendika ile işveren arasında görüşmeler devam edecek.
Harb-İş Sendikası Eskişehir Şubesi ek zam talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi
Kamuya ait çeşitli işyerlerinde çalışan işçiler geçtiğimiz aylarda artan enflasyon ve geçim sıkıntısı nedeniyle ek zam talebiyle basın açıklamaları yapmışlardı. Harb-İş Sendikasına üye işçiler de hem bulundukları illerde hem de Ankara’da eylemler gerçekleştirmişlerdi. Harb-İş sendikası şube yöneticilerinin ve işçilerin 10 Şubatta Ankara’ya girmeleri engellenmişti. Talepleri karşılanmayan kamu işçileri eylemlerine devam ediyor.
Harb-İş Sendikası Eskişehir Şubesi 4 Nisanda basın açıklaması yaparak ek protokol talebini yineledi. Basın açıklamasını yapan Harb-İş Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak şunları söyledi: “Buradan hükümete çağrımız hızlı bir şekilde ek protokolün tekrar gözden geçirilmesi ve gerçek enflasyon rakamlarının dikkate alındığı, kabul edilebilir bir oransal refah payı ve seyyanen artış yapmalarıdır. Geçmiş dönemlerde yaşanan kayıpların telafisi için ek zam ile reel gelir artışı sağlanabilmesi için maaşlara refah payı eklenmesi gerekmektedir.”
Atak, Harb-İş Sendikası Genel Merkezine de şu çağrıyı yaptı: “Siyasi konjonktürden tamamen kendilerini arındırarak, bağımsız bir şekilde, herhangi bir yere yaranacak, herhangi siyasi bir ortama menfaat sağlayacak bir durum gözetmeden, tamamen sınıfsal bir duruşla, sınıfsal bir yaklaşımla, emekçilerin yanında olarak, kendimizi ne şekilde ifade etmek istiyorsak, bunun adına eylemse eylem, üretimden gelen güçse güç, iş bırakmaysa iş bırakma, her türlü yol denenerek işçilerin getirildiği pozisyonların tekrar gözden geçirilip sınıfsal, sendikal mücadelenin alanda acil bir şekilde verilmesini talep ediyoruz.”
İnşaat işçileri ücret gaspına karşı birçok şantiyede mücadeleye devam ediyor
İzmir Aliağa’da Dokuz Eylül Üniversitesi Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi şantiyesinde Özsoy İnşaat bünyesinde çalışan işçiler ücretleri 3 aydır ödenmediği için 3 Nisanda iş bıraktılar. İşçiler ayrıca yemek ve barınma koşullarının düzeltilmesini de talep ediyorlar. “İnşaat İşçisi Köle Değildir” diyen İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası’na (İYİ-SEN) üye işçilerin eylemi devam ediyor.
İstanbul Finans Merkezi Merkez Bankası şantiyesinde çalışan Dev Yapı-İş üyesi işçiler ücretleri zamanında ödenmediği için 4 Nisanda iş bıraktılar. Tüm ödemelerin yapılacağı sözü verilmesi üzerine işçiler eyleme son verdiler. Dev Yapı-İş Sendikası, verilen sözün takipçisi olacaklarını, ödemelerin yapılmaması durumunda eylemlerine devam edeceklerini sosyal medya hesabından duyurdu.
Denizli’de PAÜ sağlık işçilerinin eylemleri devam ediyor
Denizli Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde çalışan Sağlık-İş üyesi işçiler, çalışma saatleri ve ücret zam oranlarındaki eşitsizliğin giderilmesi, meslek kodlarının düzeltilmesi ve doğum sonrası gece çalışmama hakkının 12 aydan 24 aya çıkarılması talepleriyle başlattıkları eylemlerine devam ediyorlar. Sağlık-İş Sendikası öncülüğünde 3 Nisanda poliklinik önünde toplanan işçiler burada yapılan basın açıklaması sonrası yemekhaneye yürüyüş gerçekleştirdiler.
Basın açıklamasını yapan Sağlık-İş Denizli İl Temsilcisi Zeki Kılıç sağlık işçilerinin taleplerini bir kez daha sıraladı. Kılıç, taleplerinin karşılanmaması durumunda Ramazan Bayramı sonrasında eylemlerinin devam edeceğini söyledi.