You are here
Ücret Gasplarına, Düşük Ücretlere ve Baskılara Karşı Mücadeleler Sürüyor
Mega Polietilen işçilerinin ücret gaspına karşı direnişi sürüyor
Mega Polietilen fabrikasında 2 aylık ücretleri gasp edilen işçilerin 8 Nisanda fabrika önünde başlattıkları direniş sürüyor. 350 işçinin ücret gaspıyla birlikte sigortasız çalıştırılmaya, iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına ve diğer hak ihlallerine karşı başlattığı direnişin yedinci gününde BİRTEK-SEN’in çağrısıyla fabrika önünde bir dayanışma eylemi yapıldı. Eyleme emekten yana kurumlar ile siyasi parti temsilcileri destek verdi.
Eylemde konuşan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, işçilere yapılan haksızlıkları şu sözlerle aktardı: “Bu fabrika ilk açıldığında 3-4 örgü makinası varken şimdi 70’e çıkmış. Ama sıra işçilerin haklarına gelince bayram üstü 2 maaşını gasp ediyor, işçileri mağdur ediyorlar. Bu fabrikada devletin çiğnenmeyen yasası kalmamış. Bütün işçilere asgari ücretin üstünde olan ücretleri ve mesaileri elden veriyorlar. Ne demek elden para vermek, vergi kaçırmak demek. Hem işçinin geleceğini çalıyorlar hem de devletten vergi kaçırıyorlar. İşçiler hak arayınca suçlu oluyor, yok öyle yağma işçilerin haklarını vereceksiniz.”
Türkmen, patronların 16 Nisanda ücretlerin yatırılacağına dair söz verdiklerini söyledi ve işçilerin taleplerini hatırlattı. Türkmen, ücretlerin hepsinin eksiksiz yatırılması, tek bir işçinin bile işten atılmaması ve paraların elden ödenmesine son verilmesi çağrısında bulundu. Eylemde konuşan Petrol-İş Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Karaman da Mega işçilerinin yanında olduklarını vurgulayarak dayanışma duygularını paylaştı.
Vigo kuryeleri düşük ücret dayatmasına karşı eylemde
Getir’e bağlı Vigo şirketinin saatlik garanti ücret uygulamasını kaldırarak paket başı ücret sistemine geçmesi üzerine kuryelerin 5 Nisanda başlattığı eylemler sürüyor. Kuryeler 15 Nisanda Vigo Genel Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi. Eyleme çok sayıda kuryenin yanı sıra emekten yana kurumlar da destek verdi.
Eylemde konuşan Motorlu Kurye Derneği Maltepe Şube Başkanı Yakup Çelik, Vigo kuryeleri olarak 10 gündür direndiklerini aktardı. Şirket yöneticileri ile görüşme için geldiklerini fakat şirket yöneticilerinin görüşmeyi kabul etmediğini söyleyen Çelik, haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Motorlu Kurye İşçileri Derneği Bağcılar Şubesi Başkanı Yasin Kölge ise şirket yöneticilerinin eylemden vazgeçirmek için kuryelerle görüşmeler yaptığını açıkladı. Yapılan teklifleri kabul etmediklerini aktaran Kölge, “onların paraları bizi satın alamaz” diyerek şirketin tutumuna tepki gösterdi. Eylemin ardından kuryeler 16 Nisanda seslerini duyurmak için TBMM önünde olacaklarını açıkladı.
“Paket başı çalışmak ölüm demektir” diyerek tepkilerini dile getiren işçiler, paket başı ücret sisteminin kuryeleri ölüme sürüklediğini belirtiyorlar. Kuryeler saatlik ücretlerinin yüzde 30 düşürülmesini protesto ediyorlar. Vigo firması saatlik 85 TL ve paket başı 50 TL kazanan kuryelerin paket başı sadece 75 TL’ye çalışmasını dayatıyor. Kurye işçileri ise bu dayatmaya boyun eğmeyerek mücadeleyi sürdürüyor.
Altındağ Belediyesi işçileri ek protokol hakkının gaspına karşı iş bıraktı
Altındağ Belediyesine ait Altın-Bel Şirketinde çalışan işçiler, 2023 yılından kalan ücret alacakları ödenmediği ve sefalet ücretiyle çalışmak zorunda kaldıkları için eylem kararı almış, mücadeleleri sonucunda belediyede yetkili sendika olan Hizmet-İş ile şirket arasında 19 Şubat tarihinde ek protokol imzalanmıştı. Böylece işçiler Yüksek Hakem Kurulu tarafından daha önce yüzde 20 olarak belirlenen ücret zammını, imzalanan ek protokolle yüzde 50’ye yükseltmeyi başarmıştı. Ancak işçilerin mücadeleyle elde ettiği ek protokol zammı, yeni belediye yönetimi tarafından hukuksuz bir şekilde gasp edildi. AKP’li Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, işçilerin 19 Şubat 2024’te toplu iş sözleşmesiyle kabul ettirdiği yüzde 30 zammı vermeyeceğini açıkladı. Bunun üzerine işçiler ek protokol hakkının gaspına karşı 7 Nisanda iş bırakarak eyleme başladı.
Direnişleri boyunca işten atma saldırısından mobbinge, polis müdahalesinden grev kırıcılığına dek türlü baskılarla karşılaşan işçiler, tüm saldırılara rağmen Ramazan Bayramı boyunca direnişlerini sürdürdü. Veysel Tiryaki başkanlığındaki belediye yönetimi hakkını arayan 17 işçiyi işten attı. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri ise yasalarda açıkça suç olarak düzenlenmesine rağmen grev kırıcılığı yaptı. İşçilerin grev kırıcılığına karşı çıkması üzerine Valiliğin ve İçişleri Bakanlığının talimatlarıyla polis hakkını arayan işçilere müdahale etti. İşçiler 12 Nisanda sosyal medyadan yaptıkları açıklamayla direnişe ara verdiklerini duyurdu. Açıklamada halk sağlığı gerekçesiyle direnişe ara verildiği, ancak mücadelenin sürdürüleceği aktarıldı.
Şişli Belediyesi işçileri işten atılma saldırısına karşı eylemde
Ramazan Bayramı arifesinde hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılan Şişli Belediyesi işçileri 15 Nisanda belediye önünde eyleme başladı. İşten atılan 48 işçi belediye binası önünde bir araya gelerek, ıslık ve sloganlarla işten atma saldırısını protesto etti. Genel-İş İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Zeynel Yiğit’in de destek verdiği eylemde işçiler işe iade edilmeleri talebinde bulundu.