You are here
İşçiler Hak Gasplarına, Baskı ve Yasaklara Boyun Eğmiyor
Gasp edilen haklarını almak için eylem yapan inşaat işçilerine polis saldırdı
İstanbul Finans Merkezi Merkez Bankası şantiyesinde çalışan Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş Sendikası üyesi işçiler gasp edilen haklarını almak için 25 Nisanda eyleme geçme kararı almışlardı. Eylem kararının ardından işçilerin Limak Holding yetkilileriyle yaptığı görüşmeden de sonuç çıkmadı. İşverenin uzlaşmaz tavrını ve haklarının gasp edilmesini protesto etmek için Bankalar Caddesinde eylem yapan işçiler ve sendika yöneticileri gözaltına alındı. Dev Yapı-İş Sendikasının 26 Nisanda yapmak istediği basın açıklaması da engellendi. Darp edilerek gözaltına alınan işçiler ve sendika yöneticileri akşam saatlerinde serbest bırakıldı.
Tarım-Sen: “Yargı yoluyla tarım işçileri sindirilemez”
Sendikalı oldukları için işten atılan ve direnişe geçen Agrobay işçilerine yaptıkları eylemler nedeniyle açılan davanın ilk duruşması 26 Nisanda Bergama Adliyesinde görüldü. Sendika avukatları, mahkeme hâkiminin soruşturma aşamasında sendika başkanları ve üyesi işçiler hakkında “Agrobay Şirketine 500 metre yanaşmama” kararını veren hâkim olması sebebiyle reddi hâkim talebinde bulundular. Avukatların talebi reddedilirken duruşma ertelendi.
Duruşma sonrası yapılan açıklamada konuşan Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz, şirketin adına çalışan yargılamayı kabul etmediklerini, bugüne kadar yaptıkları gibi tarım işçisinin ekmeği, emeği için mücadeleye devam edeceklerini, kimsenin bu mücadeleyi yargılayamayacağını söyledi.
Açıklama sırasında “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep beraber Ya Hiç Birimiz”, “Agrobay İşçisi Yalnız Değildir” sloganları atıldı.
Mega Polietilen işçilerinin direniş çadırına saldırı
Adıyaman Besni’de bulunan Mega Polietilen fabrikası işçileri 2 aylık ücretleri yatırılmadığı için 8 Nisanda BİRTEK-SEN öncülüğünde direnişe başlamışlardı. İşçilerin mücadelesi sonuç vermiş 2 aylık ücretleri yatırılmıştı. Mega Polietilen işçileri sigortasız işçi çalıştırılmaması, SGK primlerinin gerçek ücretler üzerinden yatırılması, direniş sonrası işten atılan işçilerin işe geri alınması, iş akdini haklı sebeple tek taraflı feshetmek isteyen işçilerin tazminatlarının ödenmesi talepleri kabul edilene kadar direnişe devam etme kararı almışlardı.
İşçiler 26 Nisanda fabrikanın üretim yaptığı LC Waikiki mağazası önünde eylem yaptı. Eylemde “Köle Değil İşçiyiz! Haklarımızı Alana Kadar Direneceğiz!” yazılı pankart açıldı. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen yaptığı konuşmada fabrikanın üretim yaptığı fabrikaları sorumluluk almaya çağırdı. Türkmen, “Eğer haksızlıklar son bulmazsa, talepler kabul edilmezse, Türkiye’nin her yerinde, bu fabrikada üretimi yapılan markaların mağazalarının önünü eylem alanına çevireceğiz” dedi.
27 Nisanda sabah erken saatlerde direniş yerine giden işçiler saldırıya uğradı, direniş çadırı yakıldı. BİRTEK-SEN’in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada saldırıya ilişkin şunlar söylendi: “Direniş çadırımızı ateşe verdiler. Bizzat Mega Polietilen patronunun emriyle direnişteki işçilerin çadırını yaktılar. Mafya tipli şahıslar, sabah erken fabrika önüne gelen işçilere saldırdılar. Patron Serkan Özhan, işçilere saldıran şahıslara bizzat “yakaladığınızı vurun!” diye bağırarak talimat verdi. Ve bütün bunlar yine polislerin gözleri önünde oldu. Ve yine sadece seyrettiler.”