You are here
Sağlık Emekçisi Kadınlar Olarak 1 Mayıs’ta Taleplerimizle Alanlarda Olalım!
Sağlık emekçisi kadınlar
Bizler kamuda çalışan sağlık emekçisi kadınlarız. 1 Mayıs yaklaşırken içimizdeki heyecan ve umutla bir araya geldik ve sağlık emekçileri olarak “neler talep ediyoruz?” diye konuştuk. Kadınların oldukça yoğun çalıştığı bir sektörde olmamıza rağmen çalışma şartları ve düzenlemeler kadınların ihtiyaçlarını gözetmekten uzak. İlk olarak ücretsiz, sağlıklı kreşler istiyoruz. Bazı hastanelerde ücretli kreşler var ama bu da sorunumuza çözüm olmuyor. Kreşe alım sırası doktor, hemşire, personel olarak sıralanıyor. Biz meslek ayrımı yapılmaksızın ücretsiz ve nitelikli kreş istiyoruz. Ayrıca doğum ve emzirme izinlerinin uzatılmasını istiyoruz. Doğum sonrası işe dönen arkadaşlarımız çocuklarını besleyecek veya sütü sağacak temiz, ayrı bir oda bile bulamıyor. Onca yorgunluğun içinde biraz dinlenmek istediğimiz zamansa bize reva görülen, penceresiz ve daracık odalardaki sandalye üstleri oluyor. Uzun saatler çalışan emekçiler olarak temiz ve pencereli dinlenme odaları talep ediyoruz.
Daha geçen haftalarda bir devlet hastanesi yemekhanesinde çıkan yemekten 71 sağlık çalışanı zehirlendi. Üstelik sadece işçilere değil hastalara da bu yemekler verildi. Hem sağlık çalışanları hem de tedavi için gittikleri hastanede hastalar zehirlendi! Diğer yandan etli diye verdikleri yemeğin içinde eti görmek için büyüteçle bakmak gerekiyor! Bizler hastanelerimizde hijyenik ve besleyici yemekler talep ediyoruz. Ayrıca yaşadığımız yoksullaşma dalgasından elbette sağlık çalışanları olarak bizler de payımızı aldık. Ücretlerimizin yükseltilmesini ve tek kalemde temel ücret olarak verilmesini talep ediyoruz. Her ay gittikçe artan oranda vergi kesilmesini kabul etmiyoruz. Krizin faturası patronlara!
Önemli bir sorunumuz da sağlıkta güvenli çalışma ortamımızın olmaması. Çok sayıda sağlık emekçisini şiddete kurban verdik. İktidar temsilcisi bakanlar “sağlık şehidi” diyerek işçi ölümlerinde kendi sorumluluklarının üzerini örtmek istiyorlar. Ama biz bunu kabul etmiyoruz. Sağlık işçilerinin üzerine bindirilen aşırı yük ve esasen sağlıkta dönüşüm adı altında sağlık hizmetlerinin içinin boşaltılması, hastaları ve sağlık emekçilerini bu ortamda sıklıkla karşı karşıya getiriyor. Sağlık hizmetlerindeki yetersizlikler memnuniyetsizlik ve şiddet doğuruyor. Ancak bizler örgütlü sağlık işçileri olarak sorunlarımızın gerçek kaynağını biliyoruz. Bizleri hasta-sağlık emekçisi olarak karşı karşıya getirenlere inat sınıfımızın saflarında mücadele etmeyi seçiyoruz. Çalışırken ölmek istemiyoruz. Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz! Bu taleplerimizle haydi 1 Mayıs’a!
Barınma Sorununa Karşı 1 Mayıs’ta Alanlara