You are here
Örgütlü Ol, Sendikana Sahip Çık
Kocaeli/Darıca’dan bir metal işçisi
Geçen gün metal işçisi arkadaşımla bir araya geldik. Çayımızı içerken sohbet etmeye başladık. Konumuz toplu iş sözleşmesiydi. Arkadaşım metal işkolundaki sözleşmeden bahsetti. Son dönemde bu sözleşme yüzünden işyerinde çalışan EYT’li işçilerin işlerine son verildiğini anlattı. Ben de nedenini sordum. Patronun emekliliğini verdikten sonra da çalışmaya devam etmek isteyen işçileri önce aynı şartlarda ve ücretlerini düşürmeden çalıştırdığını anlattı. Ama toplu iş sözleşmesinde alınan zamlar da bu arkadaşların ücretine eklenince patronun bundan rahatsız olduğunu söyledi. Bu nedenle patronun EYT’li işçileri istifaya zorladığını aktardı.
İşin ilginci daha sonra patron, bu arkadaşımın da aralarında olduğu bir grup kıdemli işçiye sendikadan istifa etmeleri ve beyaz yakalı olarak çalışmaları önerisinde bulunmuş. Aynı teklifin başka işçilere de götürüldüğünü öğrenen arkadaşım bölümündeki herkese durumu anlatmış. Elbette işçiler bu teklifi kabul etmemişler. Sonra arkadaşım temsilciye giderek durumu anlatmış. Temsilci durumdan haberi olmadığını söyleyerek kendisini geçiştirmek isteyince, “ben söylediğime göre artık haberin var, ne yapacağız?” diye sormuş arkadaşım. Temsilci de “ben senin yerinde olsam kabul ederim. Teklifi kabul etmeyip işten çıkarılırsan başka yerde 20-25 bin liraya çalışmak zorunda kalırsın” diyerek kendince yol göstermiş. Arkadaşım bu diyaloğu diğerlerine anlatınca onlar da “Bunlara güven olmaz. Ama sendikadan istifa etmek de akıl işi değil! Bu durumda patronun iki dudağı arasından çıkacak söze göre haklarımız belirlenecek. Sendika sonuna kadar bizim arkamızda olmasa da biz örgütlülüğümüze sahip çıkalım” diyerek istifa etmeme kararı almışlar. Bu kararlı tutum karşısında patron geri adım atmış ve teklifi bir daha yinelememiş.
Eğer örgütlü olmazsak sözde bizi temsil edenler patronları bize tercih ederler. Bu nedenle işyerlerimizde örgütlenmeli ve bu sözde sendika temsilcilerine geçit vermemeliyiz.