You are here
Bursa ve İzmir’de İşten Atma Saldırılarına Karşı Eylemler
İZBB’de işten atılan işçiler oturma eylemi başlattı
İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZENERJİ ve İZDOĞA şirketlerinde çalışan işçiler yerel seçimlerden sonra işten atıldılar. DİSK/Genel-İş 2 No’lu Şube’de örgütlü İZENERJİ işçileri ve Belediye-İş 2 No’lu Şube üyesi İZDOĞA işçileri işten atma saldırısına karşı birlikte mücadele etme kararı aldılar. 22 Mayısta düzenledikleri basın açıklamasıyla işlerine geri dönene kadar oturma eylemi başlattıklarını duyurdular.
Eski belediye binası önünde yapılan eylemde İZENERJİ işçisi Sertan Çalgıcı şunları söyledi: “İşten çıkarıldığımızın haberini, kimimiz masal evlerinde öğrencilerimizle dersteyken, kimimiz eşya taşırken, kimimiz ise personel kartlarımızı teslim almaya gittiğimizde öğrendik. Yakın tarihlerde düğünü olan arkadaşlarımız var ve bu mutlu günleri öncesinde işsiz kaldılar. Yine içimizde kredi borcu olan, eşi işsiz ve çocuklarına bakmakla yükümlü olan arkadaşlarımız var. Bir arkadaşımız engelli olarak işe alındığı halde işine son verildi.”
Çalışırken işten çıkarıldıklarını öğrendiklerini söyleyen Çalgıcı, “çalışmamıza rağmen biz nasıl ‘fazla personel’ oluyoruz? Bizleri haksız yere işinden etmek, nasıl bir sosyal demokratlık? Belediyenin yanlış yönetildiği iddia edilen personel planlamasından ve bütçe problemlerinden güvenceli bir iş umuduyla kamu hizmeti yapmak adına işe giren bizler mi sorumluyuz?” diye sordu.
Çalgıcı konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “İşlerimize dönene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz! Bugünden itibaren Egemenlik binası önünde başlattığımız eylemimizle birlikte çalışma arkadaşlarımız ve İzmir halkının desteği ile işimize geri dönene kadar buradayız.”
Erenli Kauçuk’ta sendika düşmanlığı
İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinde faaliyette bulunan Erenli Kauçuk fabrikasında Lastik-İş üyesi 5 işçi işten atıldı. 22 Mayıs’ta fabrika önünde yapılan basın açıklamasında işten atmalar protesto edildi.
Lastik İş İzmir Şube Başkanı Yusuf Sarı, fabrikada çoğunluğu sağlayarak bakanlıktan yetki belgesini aldıklarını fakat patronun yetki belgesine itiraz ederek, 5 işçiyi işten atarak sendikal mücadeleyi engellemeye çalıştığını belirtti. Şube Başkanı Yusuf Sarı “işçiye kulak verin, sendika ile masaya oturun. İşçileri atarak, korkutarak, baskı yaparak bu davadan kazançlı çıkamazsınız. TİS masası dışında hiçbir anlaşma ve uzlaşma olmayacak. Derdimiz işverenle kavga değil, ekmek derdi, sendikal hak derdi” diyerek tepkisini gösterdi. Yıllardır düşük ücretle çalıştıklarını belirten işçiler bu duruma son vermek için ocak ayından bu yana çalışma koşullarını iyileştirmek ve ücretlerini yükseltmek için sendikaya üye olduklarını belirttiler.
Borusan Limanında işten atma saldırısı
Liman-İş Sendikasının örgütlenme çalışması yaptığı Bursa Gemlik’teki Borusan Port’ta çalışan 30 işçi 21 Mayısta işten atıldı. Sendikadan istifa edin baskısı yapılan işyerinde, işçiler sendikadan istifa etmeyi kabul etmediler, direnme kararı aldılar. Geçtiğimiz mart ayında da 4 işçi sendikalaşma nedeniyle işten atılmıştı. İşçilerin eylemleri üzerine 4 işçiyi geri alma sözü veren Borusan Holding yönetimi bu sözünü tutmadı.
Limanda direniş çadırını kuran işçiler, “ekmeğimiz, onurumuz ve evlatlarımız için bir mücadeleye girdik, sendikalaşma hakkımızın tanınmasını istiyoruz” dediler. Tonlarca yük depolama, yükleme, boşaltma yapan işçiler, sendikalaşma hakları söz konusu olunca patronların istifa edin baskısına maruz kalıyorlar. Bu baskıları kabul etmeyen işçiler limanda direnme kararı aldılar.