You are here
Özel Sektör Öğretmenleri Hakları İçin Eylemde
26 Mayısta Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasının çağrısıyla sendikanın Ankara İl Temsilciliği önünde bir araya gelen öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığına yürüdü. MEB önünde basın açıklaması yapan öğretmenler, taban maaş hakkı ve çıkarılacak olan Öğretmenlik Meslek Kanununda haklarının iade edilmesini talep ettiler. Öğretmenlerin değil özel okul sahibi patronların çıkarını koruyan Bakan Yusuf Tekin’i istifaya çağırdılar. KESK Eş Genel Başkanı, Eğitim-Sen, Birleşik Kamu-İş ve Eğitim-İş sendikalarından yöneticiler ve temsilciler de eyleme destek verdi.
Basın açıklamasında konuşan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Sekreteri Hüseyin Aksoy şunları söyledi: “Öğretmen sendikası üç yıldır Ankara’nın sokaklarında, pes etmiyor, vazgeçmiyor, geri adım atmıyor. Üç yıldır söylüyoruz, eğitim alanında köleliğe varan bir sömürü, asgari ücret, piyasalaşma var. Bugün önünde bulunduğumuz MEB bu sömürüyü izliyor. Bakana soruyoruz; taban maaş uygulamasının geri gelmesinin önündeki engel nedir?”
Basın açıklamasının ardından Meclis’e yürümek isteyen öğretmenlerin önüne polis barikatı dikildi. Yaşanan arbedenin ardından barikatı aşan öğretmenler Meclis Parkına yürüdüler. Burada bir konuşma yapan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali şunları söyledi: “Denetim istiyoruz, eğitim iş kolu istiyoruz. Belirli süreli iş sözleşmesinin kaldırılmasını istiyoruz. Asgari ücretle çalıştırmanın son bulmasını istiyoruz. Taban maaş hakkımızın geri getirilmesini istiyoruz. Meclis önünde bulunmamızın nedeni bir eğitim nöbetinin başlaması gerektiğinin karşılığıydı. Biz bu talepte ısrarcıyız.”
Milli Eğitim Bakanlığının bugüne kadar patronların isteklerini hayata geçirdiğini vurgulayan Edebali, “Üç yıllık tasarruf adı altında atama yapmayacaklar. Bu şu demek, yüz binlerce eğitim emekçisinin, öğretmenin özel kurumlarda patronların insafına terk edilmesi demek. Taban maaş gelirse 5 bin tane kurum batar diyorlar. Kim bunlar? Öğretmenden değerli mi? Şiddete uğrayan, işten çıkartılan, 10 aylık sözleşmeler önüne konulan arkadaşlarımızdan değerli mi? İnşaatta çalışan, taksicilik yapan, taşımacılık yapan, mesleği bırakan arkadaşlarımızdan değerli mi? İntihar eden meslektaşlarımız var, onlardan değerli mi?” dedi.
Edebali, Yeni Öğretmenlik Meslek Kanununun öğretmenleri yok sayarak, onlardan görüş almayarak, sendikalarına danışmayarak, temsilcilerini bu sürecin bir parçası haline getirmeden çıkarılmaya çalışıldığını belirtti. Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkana dek direniş haftası başlattıklarını, sendikanın MYK üyelerinden bir heyetin süreci takip edeceğini ve Ankara’da eğitim nöbeti tutacağını, aynı zamanda tüm illerde İl Milli Eğitim Müdürlüklerinde, Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüklerinde eylemler yapacaklarını duyurdu.