You are here
Avrupa’da Tarım Emekçilerinin Mücadelesi Sürüyor
Ocak ayında Fransa’da başlayan çiftçi protestoları Avrupa’nın birçok ülkesindeki çiftçilerin de dâhil olmasıyla giderek büyüdü. Hükümetlerin gıda enflasyonunu bastırmak için fiyatları düşük tuttuğunu ancak tarım maliyetlerinin her geçen gün arttığını ifade eden çiftçiler bununla ilgili düzenleme talep ediyorlar. Çiftçiler için akaryakıt vergilerine indirim yapılmasını, AB tarım sübvansiyonlarının ödenmesini, sağlık ve iklim felaketleriyle ilgili sigorta ödemeleri için garanti istiyorlar. AB’nin Avrupalı çiftçiler için tarımda birçok kısıtlama getirerek maliyetleri arttırdığını söyleyen çiftçiler, Avrupa ülkelerinin başka ülkelerden daha ucuza, AB standartlarına uymayan tarım ürünlerini ithal etmesini protesto ediyorlar.
Çiftçiler aylardır Almanya, Fransa, Polonya, Hollanda, İspanya ve birçok Avrupa ülkesinde binlerce traktörle kent merkezlerine akıyor, mitingler yaparak, yollara barikatlar kurarak, devlet binalarının önüne hayvan gübresi dökerek, saman balyaları yığarak, süpermarketlerin, toptancı büyük şirketlerin önünde protestolar düzenleyerek seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Son olarak 3 Haziranda Fransalı ve İspanyalı çiftçiler ortak bir eylem düzenleyerek Fransa-İspanya arasındaki önemli yolları traktörlerle kapattılar, ülkeler arası geçişi engellediler. 9 Haziranda yapılacak AB seçimleri öncesi çiftçiler taleplerini bir kez daha ifade ettiler.
Büyük sermayenin çıkarları doğrultusunda şekillendirilen tarım politikaları hem üreticileri hem de tüketiciyi vuruyor. Tarımsal destekleri, üretim şartlarını, ürün fiyatlarını, ürün çeşitliliğini, hangi ürünün ne kadar ekileceğini, kredi koşullarını, ihraç ve ithal edilecek ürünleri vb. tümüyle kendi çıkarları temelinde büyük tekeller belirliyor. Bu nedenle AB’nin “daha sağlıklı” ürünler yetiştirilmesi için koyduğu tarım ilacı gibi kısıtlamaların kaldırılması tarım emekçilerinin sorunlarını çözemez. Çiftçilerin tepkilerini istismar ederek yerli ürün propagandası, yabancı düşmanlığı yapanlar, milliyetçiliği kışkırtanlar da tarım emekçilerinin sorunlarını çözemez.
Kapitalist sömürü düzeninde üretimin ihtiyaçlar doğrultusunda değil kâr amacıyla yapılıyor olması tarım emekçilerinin de tüm dünya işçilerinin de sorunlarının temelini oluşturuyor. Bu çetrefilli sorunlar dünyanın tüm emekçilerinin asıl büyük soruna, kapitalist sömürü düzenine karşı mücadelesiyle ortadan kaldırılabilir.