You are here
Sendikal Baskılar Sürerken Mücadele Eden İşçiler Kazanıyor
Sumitomo grevi kazanımla sonuçlandı
Çankırı Yakınkent OSB’de bulunan Sumitomo lastik fabrikasında TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Petrol-İş üyesi 2 bin 700 işçi 29 Mayısta greve çıktı. Grev 43. gününde kazanımla sonuçlandı. Petrol-İş Sendikası Çankırı Şube Başkanı Halil İbrahim Topçu 10 Temmuzda fabrikada önünde bir açıklama yaparak işverenle yapılan anlaşmanın maddelerini işçilere açıkladı.
Halil İbrahim Topçu, konuşmasına önceki gün kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Sumitomo işçisi Burak Eti için başsağlığı dileğinde bulunarak başladı. Akabinde toplu sözleşme süreci boyunca işverenin kendilerini çok uğraştırdığına değinen Topçu, herkesin zor bir dönem geçirdiğini ama sonunda kazandıklarını söyledi. Grev süresince birliğini bozmayan Sumitomo işçisinin Türkiye işçi sınıfına örnek olduğunu vurguladı. Topçu’nun konuşmasını alkışlarla ve sloganlarla destekleyen işçiler “İşçinin Gücü Sermayeyi Yendi”, “Direne Direne Direnişten Zafere” ve “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz” sloganlarını attılar. Açıklama sonrası 16.00-24.00 vardiyasındaki işçiler iş başı yaptı.
Topçu’nun aktardığına göre toplu sözleşme ile elde edilen kazanımlardan bazıları şöyle:
- Ücretlere 2024 yılı ilk 6 ay için %124, ikinci altı ay için enflasyon + enflasyonun yüzde 10’u; 2025 yılı ilk altı ay için enflasyon + enflasyonun yüzde 15’i, ikinci altı ay için ise enflasyon + enflasyonun yüzde 10’u zam yapıldı.
- Kıdem tazminatının 40 gün üzerinden hesaplanması kararlaştırıldı.
- Yıllık izin süreleri kıdemler oranında artırıldı.
- Vardiya, devam, görev primi gibi yan haklar ile evlenme, aile, çocuk, eğitim, doğum, ölüm, yakacak ve gıda yardımı gibi sosyal haklarda iyileştirmeler yapıldı.
Adana’da PTT’de çalışan taşeron işçilerin eylemi kısmi kazanımla sonuçlandı
Adana PTT Baş Müdürlüğü’nde çalışan taşeron işçiler, ücretlerine yapılan zammın asgari ücretin yüzde 35 fazlasından yüzde 15’ine düşürülmesi, cumartesileri tam gün çalışmaya geçilmek istenmesi ve üretim baskısının artması nedeniyle 9 Temmuzda iş bırakarak eyleme başladı. Eylem ikinci gününde kazanımla sona erdi.
Haklı talepleri için eylem başlatan işçiler önce işten atılmakla tehdit edildi. Daha sonra ise iki işçiye fesih bildirimi gönderildi. İşçilerin mücadeleyi kararlı biçimde sürdürmesi üzerine idare işçilerle görüşmek zorunda kaldı. Görüşmede cumartesi öğleden sonra tatilinin devam edeceği, tam gün çalışmaya geçilmeyeceği belirtildi. Klima ve hijyenle ilgili koşulların düzeltileceği sözü verildi. Ayrıca fesih bildirimi gönderilen iki işçinin de işine haklarıyla birlikte devam edeceği aktarıldı.
Bitron’da sendika düşmanlığı protesto edildi
Manisa’da yaklaşık 554 çalışanı bulunan Bitron’da Türk Metal Sendikasında örgütlenen 17 işçi işten atıldı. Sendika yöneticileri ile işten atılan işçiler 10 Temmuzda fabrika önünde açıklama yaparak Bitron patronunun sendika düşmanlığını protesto etti. Eylemde konuşan Türk Metal Sendikası Manisa Şube Başkanı Ercan Dereli, işçilerin baskı ve tehditle sendikadan istifaya zorlandığını aktardı. Sendikal örgütlülüğe yapılan bu saldırıya karşı direneceklerini söyledi. İşten çıkartılan işçiler de sendikalı olmanın en doğal hakları olduğunu ve patronun saldırılarına boyun eğmeyeceklerini vurguladı. Eylem boyunca “Bitron İşçisi Yalnız Değildir”, “Sendika Hakkımız Engellenemez” ve “Yaşasın Onurlu Mücadelemiz” sloganları atıldı.
TÜİK’in Kayıp Sepeti
Yaşamak En Güzel Şey Olacak