You are here
Polonez’de Hukuksuzluklar Arttıkça Direniş Büyüyor!
İstanbul Çatalca’da bulunan, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri üretimi yapılan Polonez’de baskılar ve hukuksuzluklar artıyor, işçiler de sendikal haklarına sahip çıkmaya devam ediyor. Tekgıda-İş Sendikasının yeterli çoğunluğu sağlayarak bakanlığa yetki başvurusunda bulunmasının ardından 13 işçi geçtiğimiz günlerde işten atılmıştı. İşten atılan işçiler sendikalarıyla birlikte kapı önünde direnişlerini sürdürürken içeride çalışan işçi arkadaşları ise üretimi durdurmuştu. Polonez patronu sendikalaşma iradesini kırmak için, 24 Temmuzda 100’den fazla işçiyi daha hukuksuz bir şekilde işten çıkardı. 25 Temmuzda ise fabrika önünde coşkulu bir eylem gerçekleştirildi. Atılan işçilerin geri alınması, sendikal baskıların son bulması talepleriyle mücadele eden Polonez işçileri mücadelelerinde kararlı olduklarını bir kez daha ortaya koydular.
Direnişin 8’inci gününde gerçekleştirilen eyleme Tekgıda-İş Genel Merkez ve Şube yöneticileri, çeşitli fabrikalardan işçi temsilcileri; TÜMTİS, Basın-İş, Tez-Koop İş, Tarım-İş sendikalarından üye ve yöneticiler ile demokratik kitle örgütleri katıldı. Geçtiğimiz süreçte Tekgıda-İş Sendikasında örgütlenen direnişteki Vivident Mentos Perfetti işçileri de eylemdeki yerini aldı.
UİD-DER de “İşçiler Boyun Eğmiyor, Mücadele Ediyor! Yaşasın Sınıf Dayanışması” pankartıyla eyleme katılarak Polonez işçilerini yalnız bırakmadı. Eylemde “Birleşen İşçiler Yenilmezler!”, “Atılan İşçiler Geri Alınsın!”, “Sendika Hakkımız Engellenemez!”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!”, “Direne Direne Kazanacağız!” sloganları atıldı.
Tekgıda-İş'te örgütlendikleri için işten atılan Polonez işçilerinin direnişi sürüyor. Sendika düşmanlığında ısrar eden Polonez patronu 100 işçiyi daha işten çıkardı. İşten atmaları protesto etmek ve sendikalaşma hakkının tanınmasını talep etmek için fabrika önünde yapılan basın… pic.twitter.com/QFjJQT57tF
— UİD-DER (@uid_der) July 25, 2024
Eylemde bir konuşma gerçekleştiren Tekgıda-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri Kemal Köse işçilerin sendikalaşma sürecine değindi. Patronların kendi geleceklerini ve menfaatlerini gözeterek TÜSİAD, MÜSİAD gibi patron örgütlerine üye olduğunu vurgulayan Köse, sıra işçilerin kendi sendikalarına üye olmasına gelince anayasayı ayaklar altına aldıklarını, “astığım astık, kestiğim kestik” mantığıyla yaklaştıklarını ifade etti. Şirket yöneticilerinin uluslararası sözleşmeleri imzaladıklarına, işçilerin sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğünü desteklediklerine dair gazetelere demeçler verdiğini hatırlatan Köse, ilk etapta 13 daha sonra ise 100’den fazla işçinin sendikalaştığı için işten atıldığını söyledi. Köse işten atılan işçiler geri alınana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.
Tokat’ta Altın Madenine Karşı Direniş