You are here
112 Acil Sağlık Çalışanlarından Eylem
İstanbul 112 Ambulans çalışanları ve SES İstanbul Şubeleri, 26 Temmuz Cuma günü Avrupa İl Ambulans Servisi Başhekimliği binası önünde, yaşanan sorunlara çözüm bulunması talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan basın açıklamasına 112 çalışanlarının yanı sıra hekimler, hemşireler, İstanbul Tabip Odası temsilcileri ve UİD-DER’li işçiler destek verdi. “Sağlık Alarm Veriyor! Çalışanlar Tükeniyor!” pankartı arkasında toplanan kitle “Sağlıkta Tasarruf Ölüm Demektir”, “Yaşamak Yaşatmak İstiyoruz”, “Sermayeye Değil Emekçiye Bütçe” sloganlarını attı.
Eylemde ilk konuşmayı İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Fikret Aydın gerçekleştirdi. 112 acil servisin hayati önem taşıdığını söyleyen Aydın, acil servislerde sorunların giderek arttığını ve AKP döneminde “sağlıkta dönüşüm” programının olumsuz sonuçlara neden olduğunu belirtti. Acil servislerde yeterli sağlık personeli olmadığını, atama ve maaş sorunları yaşandığını aktaran Aydın, uygun acil sağlık hizmeti verilebilmesi için uygun çözümlerin getirilmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.
İstanbul 112 Ambulans çalışanları ve Sağlık Emekçileri Sendikası SES İstanbul Şubeleri'nin çağrısıyla "Sağlık alarm veriyor. Çalışanlar tükeniyor!" şiarıyla 112 Avrupa İl Ambulans Servisi Başhekimliği önünde basın açıklaması gerçektirildi. Eyleme UİD-DER'li işçiler de destek… pic.twitter.com/XlmJDAT0dT
— UİD-DER (@uid_der) July 26, 2024
Basın açıklamasını yapan SES Bakırköy Şube Hukuk Sekreteri Akın Delen, 112 araçlarının hurdaya döndüğünü, her an arıza verdiğini, ayrıca personel yetersizliğinden kaynaklı çalışanların tükenmişlik yaşadığını aktardı. Tüm bunların neticesinde ambulansa ihtiyaç duyan acil hastaların hizmete ulaşmakta zorluk çektiğini ifade eden Delen “Türkiye genelinde bakanlığın 2022 yılı verilerine göre acil yardım ambulansı başına düşen ortalama nüfus 14 bin 870’dir. Ancak İstanbul’da ambulans başına düşen nüfus Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı, 28 bin 356’dır. Bu tablo oldukça vahim olmasına karşın bir de son 6 ayda yaşanan ambulans arızaları eklenince neredeyse her 100 bin nüfusa karşılık bir ambulans ekibi bakacak düzeye gelinmiştir” dedi.
“Acil sağlık hizmetleri gibi kritik kamu hizmetlerinde tasarruf tedbirleri mi uygulanıyor?” diye soran Delen konuşmasına şöyle devam etti: “Az sayıda ambulans ile günün 24 saati canhıraş hizmet vermeye çalışan saha ve Acil Çağrı Merkezi çalışanları insanüstü bir çaba ile bu açığı kapatmaya çalışıyor. İş yükü zaten ağır olan çalışanların sırtına yeni yükler biniyor. Soruyoruz; peki ama bu daha nereye kadar devam edecek! Bakanlık 2024 yılı için ambulans başına düşen nüfus sayısını 14 bin 500 olarak hedeflerken İstanbul gibi devasa bir metropol şehri gözden mi çıkarmıştır?”
Açıklamada 112 emekçilerinin köle olmadığı, her geçen gün kötüye giden çalışma koşullarının derhal iyileştirilmesini istedikleri belirtildi. Kamu kaynaklarının halk sağlığı ve sağlık çalışanları için kullanılmasını isteyen sağlık emekçilerinin talepleri şöyle sıralandı:
- Bir an önce ambulans filosu artırılmalı, alım hemen yapılmalıdır!
- Anlaşmalı yetkili servisler artırılmalı, arızalar bir an önce giderilmelidir!
- Klima arızası tamiri için anlaşmalı servisler artırılıp, gerekli kaynak sağlanmalıdır!
- Acil olarak personel alımı yapılmalıdır! On binlerce ATT/AABT (Paramedik) atanmayı bekliyor!
- Disiplin soruşturmaları ile çalışanlara baskılara son verilmelidir! Kamu yararı gözetilerek tutanaklar minimuma düşürülmelidir!
- 112 ‘çok riskli birim’ ilan edilmeli, teşvik ve ek ödemeler buna göre düzenlenmelidir!
- Sağlıkta şiddetin önüne geçilmelidir. Bunun için etkin yasalar çıkarılmalı, adli vakalarda kolluk kuvvetleriyle koordinasyon geliştirmelidir.
- Vaka elemeleri yapılarak 112 acil sağlığın yükü azaltılmalıdır!