You are here
İnşaat, Depo, Belediye İşçileri, Çiftçiler Mücadeleye Devam Ediyor
İstanbul’da Metro şantiyesinde çalışan işçiler ücretleri için eylemde
İstanbul Bakırköy Metro şantiyesinde Bayburt Group taşeronu Modüler Teknik firmasında çalışan DİSK Dev Yapı-İş üyesi inşaat işçileri ücretleri aylardır ödenmediği için 12 Ağustosta Bayburt Group önünde eyleme başladı. Sendika geçtiğimiz hafta firma yetkilileriyle yaptığı görüşme sonrası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, işçi ücretlerinin Cuma günü yatırılmaması durumunda eyleme geçeceklerini duyurmuştu.
Modül Teknik firması, her taşeron firmanın işçi ücretlerini gasp etmenin bahanesi olarak kullandığı bilindik ezberi kullanıyor ve Bayburt Group kendisine ödeme yapmadığı için işçi ücretlerini ödemediğini söylüyor. Şantiye girişine “Tüm Haklarımızı Alana Kadar Direnişteyiz” yazılı pankart asarak sendikaları öncülüğünde eyleme başlayan inşaat işçileriyse, “İnşaat İşçisi Köle Değildir”, “Ücret Haktır Gasp Edilemez” sloganlarını haykırıyor.
DGD-SEN üyesi işçilerden iş bırakma eylemi
CarrefourSA’nın İstanbul Esenyurt’ta bulunan deposunda işçilerin ücretlerine zam talebinde bulunması ve mesaiye kalmama eylemi yapması üzerine patron 6 işçiyi işten çıkardı. Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’nın (DGD-SEN) örgütlü olduğu depoda işten atma saldırısına karşı işçiler direnişe geçti. 12 Ağustosta iş bırakan DGD-SEN üyesi işçiler, aralarında sendika işyeri temsilcisinin de olduğu arkadaşlarının işe geri alınmasını ve ücretlere zam yapılmasını talep ediyorlar. İşçilerin sendika yetkilileriyle birlikte depo ününde başlattıkları eylem sürüyor.
İzmir Karşıyaka Belediyesinde işten atılan işçiler belediye önünde eylemde
İzmir Karşıyaka Belediyesi şirketlerinden Kent AŞ’de çalışan 93 işçi işten atıldı. İşçiler ücretleri zamanında ve tam yatmadığı için geçtiğimiz günlerde iş bırakma eylemleri yapmışlardı. İşçilerin üretimden gelen gücünü kullanarak hakları olan ücretlerinin zamanında ve eksiksiz yatmasını talep etmesini kabullenemeyen CHP’li belediye yönetimi işçilerin ücretlerini yatırmak yerine onları işten attı.
Atılan işçiler 12 Ağustosta Belediye binası önünde işe iade talebiyle eyleme başladılar. Genel-İş Sendikasına üye işçiler “İşimizi Geri istiyoruz” pankartı açtılar. “Sosyal Belediyecilik Dediniz Hepimizi Ekmeğimizden Ettiniz”, “Belediyeyi Zarara Biz Uğratmadık” yazılı pankartlar taşıdılar. Eylem alanında açıklama yapan Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, şirketin atılan işçilere yaptığı fesih bildiriminde yapılan iş bırakma eylemlerinin gerekçe gösterildiğini ancak eylemlere katılmayan işçilerin de işten çıkarıldığını söyledi.
Gümüştekin, işe iadeler yapılana kadar işçilerin işyerleri olan Belediye önünde her gün toplanacaklarını söyledi.
Çiftçiler Balıkesir’den seslendi: “Hükümet İstifa!”
Bursa’nın Karacabey ovasında tarlada 3 liraya mal olan domatese en fazla 2 lira 30 kuruş fiyat biçilmesi üzerine çiftçiler 8 Ağustosta Bursa-İzmir karayolunu trafiğe kapatarak eylem yapmış, “Hükümet İstifa” sloganı atmışlardı. Karacabey’de geçen hafta yapılan çiftçi eyleminden sonra bugün de Balıkesir Bandırma’da üreticiler traktörleri ile eylem yaptı. Aksakal Mahallesinde bir araya gelen yüzlerce üretici iktidarın tarım politikalarına tepki gösterdi.
Maliyetinin altında fiyat verildiği için mahsullerinin tarlada kaldığını, zarar ettiklerini söyleyen üreticiler Tarım Bakanına seslenerek sorunlarının çözülmesini istediler. Eylemin ardından Ankara’ya sembolik yürüyüş gerçekleştiren çiftçiler, traktörleriyle karayolunu trafiğe kapattılar. Çiftçiler yetkililer kendilerini muhatap alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyorlar.
Senin Memleket Nere?