You are here
İstanbul’dan Antep’e İşçiler Hakları İçin Mücadeleye Devam Ediyor
Antep’te Akcanlar Tekstil işçilerinin direnişi devam ediyor
Antep’te Akcanlar Tekstil’de vergi kesintileri ve 7’li vardiya sistemine geçilmesi nedeniyle işçiler 17 Ağustosta iş bırakarak direnişe geçmişlerdi. İşçilerin gözünü korkutmak isteyen patron 80’den fazla işçiyi işsizlik maaşı almamaları için Kod-22’den işten çıkardı. BİRTEK-SEN’in örgütlü olduğu fabrikada direniş kararlılıkla devam ediyor.
Pazar günleri de çalıştıklarında mesai ücretlerinin vergi olarak kesildiğini, mesaiye kaldıkları halde aynı ücreti aldıklarını, 7’li sisteme geçildiğinde hafta içi izin yapacakları için bu kesintilerin daha da artacağını söyleyen işçiler bu duruma itiraz ettiklerinde ise “çalışmak isteyen çalışır, istemeyen çeker gider” yanıtı aldıklarını söylüyorlar. 7’li sistemde izin gününün hafta içi olması nedeniyle o gün mesaiye geldiklerinde çift yevmiye verilmeyeceğini, gelmediklerinde ise o günün parasının kesileceğini, böylelikle ücretlerinin asgari ücret seviyesine düşeceğini belirtiyorlar.
Üretimin tamamen durduğu fabrikada işçilerin talepleri 7’li vardiya sisteminden vazgeçilmesi, vergi kesintilerini patronun ödemesi, yemekler dâhil çalışma koşullarının iyileştirilmesi.
CarrefourSa İstanbul Esenyurt depo işçilerinin direnişi sürüyor
CarrefourSA’nın İstanbul Esenyurt’ta bulunan deposunda 12 Ağustosta başlayan direniş devam ediyor. DGD-SEN üyesi işçiler ücretlerine zam yapılması talebine olumlu yanıt verilmemesi üzerine mesaiye kalmama eylemi yapmışlar, işveren işçilerin mücadelesini kırmak için içlerinde sendika temsilcisinin de olduğu 6 işçiyi işten atmıştı. Bunun üzerine atılan işçilerin geri alınması, ücretlere zam yapılması, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması talebiyle işçiler iş durdurmuştu.
Direniş devam ederken işveren depodaki malları diğer depolara taşımak istemiş, direnişçi işçiler buna engel olmak istedikleri için polis tarafından darp edilmişlerdi. DGD-SEN, 19 Ağustosta CarrefourSA Genel Merkezi önünde basın açıklaması yaparak Sabancı Holding’in işçi düşmanı tavrını protesto etti, taleplerini bir kez daha duyurdu. İşçiler burada “İşçiler Açken Sabancı’ya Huzur Yok” diye haykırdı.
İşçiler, DGD-SEN öncülüğünde 20 Ağustosta da Sabancı Center önünde basın açıklaması yaptılar. “Çaya Yüzde 150 Zam Yapan CarrefourSA İşçiye Yüzde 20 Zam Yapmamak İçin Depo Kapatıyor” yazılı pankart açan işçiler, burada yaptıkları konuşmalarda çalışırken mobbinge uğradıklarını, sorunlarını dile getirdiklerinde yöneticilerin kendilerini dinlemeyerek hakaret ettiğini, kadın işçilerin güçlerini aşan ağır işlerde çalıştırıldığını, iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını, her gün iş kazası yaşandığını, yemeklerin yenecek durumda olmadığını anlattılar. Güvenli çalışma istediklerini söyleyen işçiler mücadelede kararlı olduklarını vurguladılar. “Servetiniz Bizden Çaldıklarınız”, “İşçiler Birlikte Güçlü” sloganlarını haykırdılar.
İstanbul’da Metro şantiyesi işçileri verilen sözlerin tutulmaması üzerine tekrar eyleme geçti
İstanbul Bakırköy Metro şantiyesinde Bayburt Group taşeronu Modüler Teknik firmasında çalışan DİSK Dev Yapı-İş üyesi inşaat işçileri, ücretleri 4 aydır ödenmediği için 12 Ağustosta Bayburt Group önünde eyleme başlamışlardı. Direnişin 5. gününde Bayburt Group yetkililerinin sorunu çözeceklerine dair söz vermeleri üzerine sendika direnişi askıya aldığını duyurmuştu.
Verilen sözlerin tutulmaması ve işçilere yemek verilmeyip koğuşlardan da çıkmalarının istenmesi üzerine işçiler 20 Ağustosta Bakırköy-Bahçeli-Kirazlı Metro inşaatında kule vincin tepesine ve çatıya çıkarak, şantiye içinde yolları kapatarak eyleme başladılar. İşçiler, olumlu sonuç alana kadar eyleme devam edeceklerini söylüyorlar.
İktidar’ın “Vergide Adalet” Yalanı