You are here
Kocaeli’de Oba Makarna’daki İş Cinayeti Eylemle Protesto Edildi
TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu ve Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Sakarya Hendek’te Oba Makarna fabrikasında 15 Eylülde gerçekleşen patlamayla ilgili basın açıklaması düzenledi. Patlama sırasında ve patlamanın etkisiyle çıkan yangında 1 işçi ölmüş, aralarında itfaiye işçilerinin de olduğu 30 işçi yaralanmıştı. Yaralılar arasında babasıyla fabrikaya gelen 12 yaşında bir işçi çocuğu da var.
Kocaeli İnsan Hakları Parkında gerçekleştirilen açıklamada “Artık Yeter Çalışırken Ölmek İstemiyoruz” yazılı pankart açıldı. “İşçilerin sağlığı, hayatı patronların kâr hırsına kurban edilemez” başlığıyla yapılan basın açıklamasını TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma yaptı. Elma, ilk patlamanın değirmen bölümünde meydana gelmesi ve ikinci patlama sonrası bir silonun tahrip olmasının patlamanın ‘toz patlaması’ olduğunu gösterdiğini belirtti. Organik tozların, havadaki konsantrasyonuna bağlı olarak patlama riski taşıdığını söyleyen Elmalı, “Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik” yükümlülüklerini yerine getirmenin işverenin sorumluluğunda olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Yönetmeliğin ikinci kısmı işveren yükümlülükleri diye başlar ve bir dizi önleyici tedbiri sıralar. Yetkililere işverenin yükümlülükleri ne kadar yerine getirdiğini sormak istiyoruz.” Fabrikanın haziran ayında denetlendiğini söyleyen Elmalı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a da “Bakanlık denetimlerinde bu patlamaya sebep olabilecek eksiklikler tespit edilebilmiş midir? Eğer edildiyse işletmenin faaliyetleri neden durdurulmamıştır?” sorusunu yöneltti.
Fabrikada makarna üretimi yapıldığı için buranın az tehlikeli sınıfında olması sebebiyle OSGB aracılığıyla yarı zamanlı iş güvenliği uzmanı çalıştırıldığını belirten Elmalı, siloların ve değirmenlerin olduğu fabrikada toz patlaması riski olduğu için buranın az tehlikeli sınıfta olmasının abesle iştigal olduğunu söyledi. Elmalı, 7 Ağustos 2023’te Kocaeli Derince’de TMO’nun buğday silolarında yaşanan patlama sonrasında benzer riskler taşıyan işletmelerde gerekli denetlemeler yapılsa ve uygun olmayan işletmelerin faaliyetleri durdurulsa bu patlamanın meydana gelmeyeceğini belirtti. “Yeni patlamalar ile canlarımızı yitirmemek için sürecin takipçisi olacağımızı, önlem almayanlardan ve denetlemeyenlerden hesap sorulması için mücadele edeceğimizi duyuruyoruz” dedi.
Eylem sırasında “Artık yeter Ölmek İstemiyoruz”, “Çalışırken Ölmek İstemiyoruz”, “Patronlara Denetim İşçilere Güvence”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak” sloganları atıldı.
“Sizi Değil, İşgücünüzü Sattık”