You are here
Tarkett Turkey Grevi ve Dev-Sağlık İş’in Oturma Eylemi Devam Ediyor
Petrol-İş Sendikasında örgütlenen Tarkett Turkey işçileri greve çıktı
Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesinin örgütlü olduğu, İstanbul Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Tarkett Turkey Zemin Kaplama fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 18 Eylülde grev başladı.
Petrol-İş Gebze Şubesi tarafından yeni örgütlenen #Tarkett Turkey Zemin Kaplama'da toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev başladı. İşçiler, hep bir ağızdan "İşçilerin Birliği Sermayeyi yenecek" diye haykırıyor. pic.twitter.com/vBafJrPwXM
— UİD-DER (@uid_der) September 18, 2024
İşverenin işçilerin sendika hakkını kullanmasına ilk tepkisi sendikanın yetkisine itiraz etmek oldu. 1 yıllı aşan mahkeme sürecinden sonra toplu sözleşme masasına oturulduğunda ise sendikanın yüzde 135 zam talebine işverenin teklifi ücretlerde ve diğer şartlarda hiçbir iyileşme yapmamak oldu. Toplu sözleşme masasında “0 zam” dayatan işveren, işçilere sendikadan istifa etmeleri baskısı yaparak, istifa edeceklere zam yapmayı teklif etti.
Grev alanında sürece dair bir açıklama yapan Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Şivan Kırmızıçiçek, işverenin aynı koşulları dayatma ısrarının kabul edilemez olduğunu belirterek grevin zafere ulaşması için Petrol-İş Sendikasının hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda ne gerekiyorsa yapacağını söyledi.
İşçiler grev alanında “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “Yaşasın Tarkett Grevimiz”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz” sloganlarını yükseltiyor.
Dev-Sağlık İş Sendikasından Çalışma Bakanlığı önünde oturma eylemi ve basın açıklaması
DİSK’e bağlı Dev-Sağlık İş Sendikası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre yüzde 0,01 oranla baraj altı bırakılmasına karşı Bakanlık önünde oturma eylemi başlatmıştı. Eylemin 19. gününde Çalışma Bakanlığı önüne gelen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu burada basın açıklaması yaptı.
Çerkezoğlu, Türkiye’de farklı iş kollarından işçilerin hayat pahalılığı karşısında ekmeğine sahip çıkmak için mücadele verdiğini, sendikalaşan işçilerin önüne engeller dikildiğini söyledi. Sağlık işçilerinin düşük ücretlere, 24 saat, bu durumun gerektirdiği hakları gasp edilerek çalıştığını belirten Çerkezoğlu emeğine sahip çıkmak için DİSK’in çatısı altında buluşan sağlık emekçilerinin önünün rakam oyunlarıyla kesilmeye çalışıldığını söyledi.
Çerkezoğlu, Çalışma Bakanlığı’na açmış oldukları davada bilirkişi incelemesi ve mahkemenin karar alabilmesi için gerekli bilgi ve belgelerin Bakanlık tarafından daima, hızlı bir şekilde mahkemeye ulaştırılması çağrısı yaptı. Toplu iş sözleşmesi düzeninde çalışmanın işçilerin anayasal hakkı olduğunu, anayasal ve uluslararası sözleşmelerden gelen haklarına sahip çıkacaklarını söyleyen Çerkezoğlu, “masa başında istatistik oyunlarıyla elimizden alınmaya çalışılan toplu sözleşme hakkımızı mutlaka kazanacağız” dedi.