You are here
Madencilerin Ankara Yürüyüşü, Öğretmenlerin Hak Gasplarına Karşı Mücadelesi Sürüyor
Fernas Madencilik işçilerinin Ankara yürüyüşü 4. gününde sürüyor
Soma’da bulunan AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilikte çalışan işçiler, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmamasına ve düşük ücretlere karşı sendikalı olmuş, patronun işten atma saldırısının başlaması üzerine ise iş bırakarak direnişe geçmişlerdi. Günlerdir Soma’da, Bodrum’da, Ankara’da taleplerini duymayan kulaklar duysun diye eylemler yapan madenciler 25 Eylülde Soma’dan Ankara’ya yürüyüş başlattılar. Madenciler 16 Eylülde de Ankara’da Çalışma Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmış sonrasında TBMM ve Fernas Madencilik Genel Merkezi önünde yapmak istedikleri eylemler polis tarafından engellenmişti.
Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır yürüyüşün ilk gününde yaptığı açıklamada Soma Maden Katliamında ölen 301 madenci için 301 km yürüyeceklerini, yolun devamını arabayla bitireceklerini belirtti. Çakır, Fernas işçilerinin Türkiye’de işçi sınıfının uğradığı tüm haksızlıklara karşı yürüdüğünü, mutlaka kazanacaklarını söyledi. Madenciler yürüyüş sırasında Soma’da katledilen 301 madencinin mezarlarını ziyaret ettiler. Soma’da mesai arkadaşlarını, dostlarını kaybeden işçiler burada yaptıkları konuşmalarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmazsa daha çok madencinin hayatını kaybedeceğini, bunun önüne geçmek için yürüdüklerini vurguladılar. İlk molalarını Süleymanlı’da veren madenciler buradan Gölmarmara, Manisa Salihli ve Uşak’ta konaklayarak yollarına devam ediyor.
Madenciler taleplerini şöyle sıralıyorlar:
- Soma havzasında maden işçilerinin aldığı ücretin ortalamasının altında ücret alıyoruz. Ücretlerimiz arttırılsın.
- Ocakta su içinde, ölüm riskiyle çalışıyoruz. İşçi sağlığı ve üş güvenliği önlemleri eksiksiz alınsın. 301 madenci gibi ölmek istemiyoruz.
- Banka promosyonları işçilerin hesabına yatırılsın.
- Sendikal nedenlerle işten atılan işçiler işe geri alınsın.
Ankara Çankaya Belediyesi Çankaya Evlerinde çalışan öğretmenler hak gasplarına karşı mücadele ediyor
CHP’li Çankaya Belediyesine bağlı Çankaya Evlerinde taşeron şirket bünyesinde çalışan öğretmenler yıllar içinde çeşitli bahanelerle haklarının gasp edilmesine karşı mücadele başlattılar. Öğretmenler yeni eğitim döneminde sözleşme süresinin 11 aydan 10 aya düşürülmesini, 30 saat ders ücreti karşılığında asgari ücret teklif edilmesini ve yarım sigortayı kabul etmeyerek dayatılan yeni sözleşmeyi imzalamamış ve hak gasplarına karşı eyleme başlamışlardı. Mücadelelerini sürdüren öğretmenler Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası öncülüğünde 27 Eylülde Çankaya Belediyesi binası önünde basın açıklaması yaptılar. Eylemde “Sosyal Belediyecilikte Hazin Son: 10 Ay Maaş, 16 Gün Prim, Güvencesizlik” yazılı pankart taşıdılar.
Basın açıklamasını Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali yaptı. Edebali, seçim sürecinde CHP’li belediye başkan adaylarının demokrasi, eşitlik, adalet gibi kavramları kullanarak propaganda yaptıklarını, bugün ise yönetimde oldukları belediyelerde taşeron çalışma biçimini normalleştirmeye çalıştıklarını belirterek bunun emekçiyi sömürüye mahkûm etmek olduğunu söyledi. Çankaya Evleri öğretmenlerinin mesleklerini yapmak istediklerini ama dayatılan koşularda bunun yapılamayacağını ifade etti. Muhatap aradıklarını belirten Edebali, başkan yardımcılarıyla ve kültür bölümünden sorumlu başkan yardımcısıyla görüştüklerini, önümüzdeki hafta bir görüşme daha yapacaklarını ve bu görüşmenin sonucuna göre nasıl devam edeceklerini belirleyeceklerini söyledi. Öğretmenler emekten yana olan herkesi dayanışmaya çağırdı.
Kaynakları Tüketen Kim?
Biri Yıllık İzin mi Dedi!