You are here
Öğretmenler, Belediye ve Üniversite İşçileri Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
İstanbul’da Maltepe Belediyesi ile İzmir’de Buca Belediyesi işçileri, Denizli’de Pamukkale Üniversitesi İktisadi İşletmelerde çalışan işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktılar. Çeşitli illerden gelerek Ankara’da buluşan atanmayan öğretmenler, öğretmen atamalarında yapılan mülakatlarda uğradıkları haksızlıkları protesto ettiler.
Atanmayan öğretmenler MEB önünde basın açıklaması yaptı
Atanmayan yüz binlerce öğretmenin sorunları da sayılarıyla beraber büyüyor. 4 yıllık bir üniversitenin eğitim bilimleri fakültesinden mezun olarak öğretmen olma yeterliliğine sahip olduğunu zaten kanıtlamış olan öğretmenlere KPSS sınavının dayatılmasının yanı sıra bir de mülakat engeli konuluyor. Öğretmenlerin mülakatlar sırasında uğradığı haksızlıklar geçtiğimiz yıllarda gündem olmuş, siyasi iktidar bu konuyu 2023 seçimlerinde propaganda malzemesi yaparak mülakatları kaldırma sözü vermişti. Seçimlerden sonra ise bu sözler unutuldu.
Mülakatlar nedeniyle haksızlığa uğradıklarını söyleyen öğretmenler, Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi başlattılar. 10 Kasımda MEB önünde basın açıklaması yapan öğretmenler “Mülakat Şehrini Söyle Sana Puanını Söyleyeyim” yazılı pankart açtılar. Öğretmenler adına yapılan açıklamada mülakatın bir yöntem olarak haksızlığa neden olduğu şu sözlerle aktarıldı: “Sürecin başında, hatta uzunca süredir sendikalar söyledi, biz söyledik, hocalarımız söyledi. Mülakat uygulanabilir bir ölçme yöntemi değil dedik. İçine birçok hata karışıyor dedik. Mülakatla insan elenemez dedik. İstediğiniz kadar değiştirin, iyileştirin olmaz dedik.”
Açıklamada, mülakat uygulamasının iptal edilmesi ve atamaların KPSS başarı sırasına göre yapılması talep edildi. “Bunu yaparsanız öğretmenlerin hakkını, emeğini teslim etmiş olacaksınız” denildi.
İstanbul Maltepe ve İzmir Buca belediyelerinde işçiler grevde
DİSK/Genel-İş Sendikasında örgütlü, CHP yönetimindeki Maltepe Belediyesi işçileri toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 11 Kasımda greve çıktı. Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube ile SODEMSEN arasında yapılan görüşmelerde sendikanın günlük 1720 lira brüt ücret talebine karşılık SODEMSEN’in son teklifi 1430 lira oldu.
Grevin ilk gününde belediye binası önünde toplanan işçiler adına Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özhan Uygun basın açıklaması yaptı. Uygun, CHP Genel Merkezinin asgari ücret 30 bin lira olmalıdır dediği bir süreçte, CHP’li belediye yönetiminin işçilere 28 bin lira net maaş önerdiğini söyledi.
İzmir’de de Buca Belediyesinin işçileri, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı. DİSK Genel-İş 5 No’lu Şubede örgütlü 2 bine yakın işçi, gece saatlerinde grev pankartını asarak 12 Kasım sabahı greve başladı.
Denizli PAÜ’de grev devam ediyor
Türk-İş’e bağlı TOLEYİS Sendikasının örgütlü olduğu Denizli Pamukkale Üniversitesi’ne bağlı iktisadi işletmelerde çalışan işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 8 Kasımda greve çıktı.
Üniversite bünyesinde kantin, yemekhane ve kafeteryalarda çalışan işçiler 21 bin 870 lira ücret alıyor. 27 Haziranda başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sendikanın ücret artışı talebi yüzde 40 olmuş üniversite yönetimi ise ilk altı ay için sıfır zam, 2025 Ocak ayı itibariyle de asgari ücrete yapılacak zam oranı ile sosyal yardımlarda 5 liralık artış teklif etmişti.