You are here
2021 Tüm Emekliler Sendikası’ndan Tekirdağ’da Eylem
30 Kasımda KESK tarafından Ankara’da düzenlenecek miting öncesi 2021 Tüm Emekliler Sendikası çeşitli kentlerde “Emekliler Ankara’ya Yürüyor” başlıklı basın açıklamaları gerçekleştirdi. Tekirdağ’da Hasan Ali Yücel Meydanı’nda gerçekleştirilen açıklamaya 2021 Tüm Emekliler Sendikası Tekirdağ Şube Başkanı Resul Mustafa Taşkıran ile yönetim kurulu üyeleri katıldı. Ortak basın açıklaması metnini okuyan 2021 Tüm Emekliler Sendikası Şarköy Temsilcisi Nurdan Karaca, emeklinin sesini duyurabilmek için Ankara’ya yürüdüklerini ifade etti.
“Bu soğukta, karda kışta, evde torun sevmek ya da gezmek, dost tadında eğlenmek, hoşça zaman geçirmek ve gönlümüzce yaşamak varken niçin yürüyoruz?” diyen Karaca şöyle devam etti: “Çünkü en düşük emekli aylığı sadece 12 bin 500 lira, dul ve yetimler bunun da altında aylık alıyorlar. Ortalama emekli maaşı 15 bin lira. Memur emeklilerine hakları olan seyyanen artışlar ısrarla yansıtılmadığı için onlar da adım adım yoksul emekliler arasına katılıyorlar.” Karaca, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 29 bin 100 lira, yoksulluk sınırının 78 bin 617 lira olduğu bir dönemde emeklilerin aldıkları ücretlerle sağlıklı beslenmekten söz edemediklerini, “karnımızı en ucuz nasıl doyururuz” diye düşünürken bir de buna soğuk havaların derdinin eklendiğini ifade etti.
Siyasi iktidarın bilinçli bir sınıfsal tercih yaparak ekonomik krizin tüm yükünü emekçilere kestiğini belirten Karaca, “Şu anda, işsizliğe ve geleceksizliğe mahkûm edilmiş gençlerimizden sonra toplumun en yoksulları biz emeklileriz. Oysaki yerli ve yabancı büyük sermayenin, dolar milyarderlerinin kârları katlanmaya devam ediyor, onlara ardı ardına vergi muafiyetleri yapılıyor” dedi. Emekçilerle sermayedarlar arasındaki gelir ve vergi adaletsizliğine son verilmesi gerektiği vurgusu yapan Karaca, “Geçinemiyoruz, Yoksulluğa Karşı Mücadele Birleşiyoruz” diyerek 30 Kasımda KESK’le birlikte Ankara Tandoğan’da olacaklarını duyurdu. Karaca emeklilerin taleplerini şöyle sıraladı:
- Aylık bağlama oranı yeniden yüzde 70’e çıkarılsın. Güncelleme kat sayısına milli gelir artışından pay verilsin. En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin.
- Emekli aylıkları bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellensin. Emekli, dul ve yetimlere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödensin.
- Tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşlarına acilen 12 bin TL seyyanen zam yapılsın.
- TBMM’den emekli sendikaları statü yasası çıkarılsın. Toplu sözleşme yapma hakkımız anayasal güvence altına alınsın.
- İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin.
- Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilsin.
- Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.
- Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğalgaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın ve temel yaşama yetecek kadarı ücretsiz olsun.
- Banka promosyonu günün koşullarına göre değerlendirilsin, her yıl aylık artışına göre güncellensin.
- Konut sahibi olamayan emeklilere, TOKİ tarafından ucuz konut sağlansın. Emekliler konut sahibi olana kadar barınma yardımı yapılsın.
- Sosyal devletin gereği olarak dul ve yetim maaşı en düşük emekli aylığından az olmasın.
- Çalışan emeklilerden sosyal güvenlik destekleme primi adı altında yüzde 32’lik kesinti kaldırılsın.
- EYT sorununu çözmek için SGK sistemi kökten bir reformla yeniden düzenlensin.