You are here
DİSK Asgari Ücret Taleplerini Açıkladı
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 9 Aralıkta İstanbul Taxim Hill Otel’de düzenlediği basın açıklamasıyla DİSK Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan Asgari Ücret Araştırması Raporu’nu ve DİSK’in asgari ücret taleplerini açıkladı.
DİSK Yönetim Kurulu adına konuşan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, yaşanan yüksek enflasyonun ücretlilerin alım gücünü erittiğini, enflasyonist ortamda asgari ücretin yılda bir kere ve beklenen enflasyona göre belirlenmesinin kabul edilebilir olmadığını, asgari ücretin işçi sınıfının küçük bir kısmını kapsaması gerekirken Türkiye’de ortalama ücret haline geldiğini söyledi. Çerkezoğlu, “Ülkeyi yönetenler hepimizi yoksullukta eşitleyen, bütün ücretleri aşağı doğru baskılayan politikalarını devam ettirerek işçisi, emekçisi, emeklisi hepimizi asgari bir yaşama mahkûm etmektedir. İktidarın hesabını vermesi ve derhal değiştirmesi gereken konu budur” dedi.
Çerkezoğlu, 2024 yılı resmi enflasyonu tahmin edildiği gibi yıl sonunda yüzde 44 olarak gerçekleşirse asgari ücretteki kaybın 7 bin 481 lira, asgari ücretli çalışanların 2024 yılı boyunca enflasyon karşısındaki kaybının ise 55 bin lira olacağını, iktidarın hedef enflasyon veya gerçek enflasyondan düşük zamda ısrar etmesi durumunda asgari ücretin enflasyon karşısındaki kaybının kalıcılaşacağını vurguladı.
Çerkezoğlu, DİSK Yönetim Kurulu olarak asgari ücret tespit sürecinden beklenti ve önerilerini şu başlıklar altında sıraladı:
- Asgari ücret değil toplu iş sözleşmesi kapsamı genişletilmelidir.
- Asgari ücretin tespitinde asgari ücretin ortalama ücret haline geldiği dikkate alınmalıdır.
- Asgari ücret artışında resmi enflasyon değil, kişi başına GSYH artışı esas alınmalıdır.
- Asgari ücret yüksek enflasyon koşullarında yıl içinde tekrar belirlenmeli.
- Asgari ücret belirlenirken geçim şartları göz önünde bulundurulmalı.
- Asgari ücret uluslararası kurallara uygun saptanmalı, işçinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu hanehalkı birlikte hesaba katılmalı.
- Asgari ücret sonrası ilk gelir vergisi tarife oranı yüzde 10’a düşürülmeli.
- Gelir vergisi tarife dilimleri (Asgari ücret artışından az olmamak kaydıyla) yeniden değerleme oranında arttırılmalı.
- Asgari ücret istisnası vergiden değil, matrahtan indirim yoluyla uygulanmalı.
- İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalı.
- Çağ dışı damga vergisi kaldırılmalıdır.
- En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmeli.
- Asgari ücret bütün işçiler ve memurlar için ortak saptanmalı.