You are here
İşçiler “146+Bir Polonez” Belgeselinin Galasında Buluştu
Sendikal hakları için 150 günden uzun süredir kararlılıkla mücadele eden Polonez işçileri Dayanışma TV’nin hazırladığı “146+Bir: Polonez” belgeselinin galasında buluştu. 22 Aralıkta Çatalca Belediyesi Nazım Özbay Kültür Merkezinde gerçekleşen, Dayanışma TV ve Tekgıda-İş Sendikasının organize ettiği galaya grevci işçiler ve aileleri, siyasi partiler, emekten yana kurumlar ve UİD-DER katıldı.
İşçilerin ve kurumların selamlanmasıyla başlayan gala programı Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel’in konuşmasıyla devam etti. Güzel, konuşmasında “kulağımız ve kalbimiz ilk günden beri sizin haklı mücadelenizde” diyerek Polonez işçilerinin haklı mücadelesinde yanında olduklarını ifade etti. “Sizin mücadeleniz fabrika duvarlarının dışına çıktı ve her yerde konuşulur oldu. Bu mücadelenin bu koşullarda, bu kadar uzun süreceği fabrika sahipleri başta olmak üzere kimsenin aklına gelmezdi” diyerek işçilerin kararlı mücadelesi sonucunda patronların baştaki sert tutumundan vazgeçmek zorunda kaldığını vurguladı. İşçilerin kararlı mücadelesinin ve dayanışmanın ülkedeki diğer işçilere de umut olduğunu belirtti. Güzel, belgeselin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Ardından belgeseli hazırlayan Dayanışma TV ekibi adına bir konuşma gerçekleştirildi. Yapılan konuşmada “Gerçeğin İçinden Sınıfın Penceresinden” şiarıyla kurulan ve 10 yılı geride bırakan Dayanışma TV’nin kameralarını ve mikrofonlarını işçilere yönelttiği, işçilerin hikâyelerini ve mücadelelerini yansıttığı vurgulandı. Dayanışma TV’nin kolektif bir emeğin ürünü olduğu şu sözlerle ifade edildi: “Biz belgesellerimizin sonuna tek tek isimlerimizi yazmıyoruz. Bunun birkaç sebebi var. Biz kolektif emeğe inanıyoruz, bizim ismimiz Dayanışma TV logosunun içinde yazılıdır. Bir diğer sebep de şudur: Biz mikrofonlarımızı uzattığımız, kameralarımızı doğrulttuğumuz insanlarla birlikte belgesellerimizi yapıyoruz. Bu belgeselimizi de sizlerle birlikte yaptık. Bu nedenle 146+Bir: Polonez belgeseli hepimizindir.” Belgeselin adında geçen 146’nın işin öznesi olan Polonez işçilerini, ailelerini ve sendikalarını ifade ettiği +Bir’in ise Polonez direnişinin vesile olduğu güçlü sınıf dayanışmasını temsil ettiği ifade edildi. Coşkulu alkışlarla sonlanan konuşmanın ardından belgesel izlendi.
Çatalca’yı direniş yerine çeviren, direnişlerini İstanbul ve Gebze’ye de taşıyan, Türkiye işçi sınıfına mal eden Polonez işçileri, direnişlerini anlatan 146+1 Polonez belgeselini hep birlikte coşkuyla izlediler.
— UİD-DER (@uid_der) December 22, 2024
Dayanışma TV’nin Tekgıda-İş sendikasının katkılarıyla hazırladığı… pic.twitter.com/Qm0fKniFKy
Belgesel sırasında salonda kimi zaman duygusal kimi zaman coşkulu anlar yaşandı. Belgesel sonunda salonda “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Birleşen İşçiler Yenilmezler” sloganları yankılandı. Coşkulu alkışlar ve sloganlarla sonlanan belgeselin ardından yapılan sunumda “Belgeseli izlerken yeri geldi duygulandık, öfkelendik, yeri geldi güldük. Ama en çok onurlandık, gururlandık. Belgeselimizde de vurgulandığı gibi aylar şahittir haklılığımıza. Kararlılığımıza mevsimler şahittir” denerek direnişçi işçiler sahneye davet edildi. İşten ilk atılan 11 Polonez direnişçisi sahneye çıkarak duygularını ifade ettiler. İşten atılan işçileri yalnız bırakmayan ve direnişin büyümesini sağlayan işçi arkadaşlarına, bu mücadelede kendilerine yol gösteren Tekgıda-İş Sendikası ve Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu’ya ve belgeseli hazırlayan Dayanışma TV ekibine teşekkür ettiler. “Biz bu direnişe başladığımızda bir damlaydık sınıf dostlarımız sayesinde dereler olduk, çağladık” diyen işçiler sınıf dayanışmasının önemini vurguladılar. Bugüne kadar mücadelelerinde yanında olan emekten yana örgütlere bir kez daha teşekkür ettiler.
İşçilerin ardından Polonez direnişine öncülük eden Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu bir konuşma gerçekleştirdi. Durdu, Polonez işçilerinin mücadelesinin nasıl başladığını şu sözlerle aktardı: “Bu mücadelenin ilk gününü bu salonda yaptık biz. Bu salona geldiğimizde kimse kimseyi tanımıyordu. İlk gün demiştim ki ‘biz bir yola çıkıyoruz. Bu yolda tarihi yazanlar olacak, bu yolda hainler olacak, bu yolda korkanlar olacak, bu yolda tarihi yazanların içinde ben size önder olmak istedim, var mısınız, dedim. Ve siz ‘varız’ dediniz. Bugün burada bu tarihi nasıl yazdığımızı hep birlikte görüyoruz.” Polonez işçilerinin arkasında görünmeyen kahramanlar olduğunu belirten Durdu, direnişin yanında olan kurumlara teşekkür etti ve belgeseli hazırlayan Dayanışma TV’ye teşekkürlerini şu sözlerle ifade etti: “Bu belgeselleri sadece Çatalca’yı tanıtan, Çatalca’da kadın mücadelesi nasıl yapılır, bir işçi mücadelesi nasıl yapılır tüm Türkiye’ye tüm dünyaya ulaştıkları ve işçi sınıfına bu belgeseli miras bıraktıkları için teşekkür ediyorum.” Polonez işçilerinin mücadelesinin başladığı andan beri kazanım getirdiğini vurgulayan Durdu, bu mücadelenin sadece Polonez işçilerinin değil Türkiye işçi sınıfının mücadelesi olduğunu belirtti.
Durdu’nun konuşmasının ardından “Belgesel galamız burada son buldu ama bu hikâye burada bitmedi. İnanıyoruz ki Polonez işçisi tıpkı Kavel’de, Netaş’ta, Tekel’de olduğu gibi işçi sınıfımıza ilham olacak. İnanıyoruz ki sömürü ve zorbalık yenilecek, sınıfımız kazanacak” denildi. Program önümüzdeki günlerde yapılacak olan 146+Bir Polonez belgeseli gösteriminde buluşma çağrısıyla son buldu.
İşçilerden İşçi Dayanışması’na/2