You are here
İzBB ve Turkcell Global Bilgi İşçileri İşten Atma Saldırısına Karşı Mücadele Ediyor
![](https://en.uidder.org/sites/all/modules/lazyloader/image_placeholder.gif)
İzBB’de ücretsiz izin saldırısına karşı direniş başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesinde 158 işçinin ücretsiz izne çıkarılması üzerine DİSK/Genel-İş Sendikası İzmir 1, 2, 3 ve 9 No’lu Şubeleri 3 Şubatta direnişe başladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, İZENERJİ, İZELMAN, Ege Şehir Planlama, İZFAŞ şirketlerinde çalışan işçiler ücretlerinin ve sosyal haklarının geç ve eksik ödenmesini protesto etmek için 7 Ocakta iş bırakmış, ESHOT otobüs şoförleri de fazla mesaiye kalmama eylemi yapmıştı. Geçtiğimiz hafta iş bırakma eylemine katılan ve İZENERJİ şirketinde çalışan 148 işçinin iş çıkışı verilmiş, tepkiler üzerine belediye yönetimi iş çıkışlarını ücretsiz izne çevirmişti. Kent Konseyi Müdürlüğü’nde çalışan 10 işçi ise geçtiğimiz aylarda ücretsiz izne çıkarılmıştı. Genel-İş Sendikası 1, 2, 3 ve 9 No’lu Şube yöneticileri ve ücretsiz izne çıkarılan işçiler, 31 Ocakta bir basın açıklaması yaparak işçilerin işe iadesinin yapılmaması durumunda 3 Şubatta direnişe geçeceklerini duyurmuştu.
Genel-İş Sendikası önünde toplanan işçiler direnişin yapılacağı Kültürpark 1 No’lu hol önüne sloganlarla yürüdü. İşçiler “Haksız ve Hukuksuz İşten Atılmalara İzin Vermeyeceğiz” pankartı taşıdı. Genel-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül burada yaptığı açıklamada, işçilerin ödenmeyen ücretleri nedeniyle eylem yaptıkları için ücretsiz izne çıkarıldıklarını belirtti. İşçilerin işe iadesi yapılana kadar mücadeleye devam edeceklerini şu sözlerle vurguladı: “Biz ücretsiz izni kabul etmiyoruz. Bizim tek bir talebimiz var, işçilerimizin işlerine geri dönmesi. Gelin bu arkadaşlarımızı tekrardan işe alın. Yoksa yarınlarda bu mücadele sokağa taşacak, bu eylem büyüyecek. Bu kaosa son verin. Bizim işimiz hizmet üretmek. İzmirliler bizden hizmet bekliyor. Bizler Anayasal hakkımızı kullandık. Gelin bu kavgadan vazgeçin. Aksi halde bu kavgadan geri adım atmayacağımızı herkes bilsin”
Genel-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal ise yaptığı açıklamada, ESHOT Genel Müdürlüğü’ne ait 236 adet otobüsün belediye şirketi olan İZULAŞ AŞ’ye devredilmesinin kamu zararı oluşturacağını bunun kabul edilemeyeceğini söyledi. Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri yöneticileri, örgütlü oldukları ESHOT’un “zarar ediyor” denilerek İZULAŞ’a devredilmesinin ESHOT Genel Müdürlüğü’nün özelleştirilmesi anlamına geldiğini söylüyorlar. Sendika ücretsiz izne çıkarılan işçilerin işe iade edilmesinin yanı sıra ESHOT’un devrinin de durdurulmasını talep ediyor.
Eylem sırasında “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz”, “Atılan İşçiler Geri Alınsın”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak” sloganları atıldı.
Turkcell Global Bilgi’de sendika düşmanlığı protesto edildi
Sosyal-İş Sendikasının örgütlendiği Turkcell Global Bilgi’nin Siirt Şubesinde 4 işçi, sendikalı olduğu için uydurma gerekçelerle tazminatsız olarak işten atıldı. İstanbul, Antalya ve İzmir’de Turkcell mağazaları önünde yapılan eylemlerle işten atmalar protesto edildi.
Yapılan basın açıklamalarında işten atılan işçilerin geçmiş 2 aylık çağrılarının incelendiği, işçilerin performanslarında hiçbir sorun olmadığı bilinmesine rağmen işçilerin tazminatsız işten çıkarıldığı söylendi. Açıklama şu sözlerle devam etti: “Çalışanlar olarak bizlerin performansında bir sorun olup olmadığını bizlere bu kararı tebliğ edenler gayet iyi biliyor. Yaptıkları önce minareyi çalmak sonra kılıfını hazırlamak. Öncelikle bildirmemiz gerekir ki bir çalışanın sendikal üyeliğini engellemeye çalışmak anayasal bir suçtur. Şirket içinde, sendikalı olanlar işten çıkarılacak diye söylenti çıkarmak tam da bu nedenle suçun yayılmasına hizmet eder. Sizleri uyarıyoruz. Hem sendika çalışmamız sürecek hem de benzer şekilde sendika aleyhinde cümle kurduğunuzda bizleri gereken her türlü mücadeleye davet etmiş olacaksınız.”
Basın açıklamasında haksız işten atmalara son verilmesi, işten atılan işçilerin işe iade edilmesi, sosyal hakların verilmesi, işçilerin sendikal örgütlenme hakkının tanınması, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve ücretlerin yükseltilmesi talep edildi.