You are here
6 Şubatta Emekçiler Haykırdı: “Unutmak Yok, Affetmek Yok, Helalleşmek Yok!”
![](https://en.uidder.org/sites/all/modules/lazyloader/image_placeholder.gif)
Maraş ve Hatay başta olmak üzere 11 şehirde çok büyük yıkım yaratan, yaklaşık yüz bin insanın hayatını kaybettiği, on binlerce insanın yaralandığı, milyonlarca insanın yaşamının derinden etkilendiği 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Depremlerin ardından ortaya çıkan tablo Türkiye tarihinin en büyük felaketinin yaşandığını ortaya koyuyordu. Ama yıkımın nedeni deprem değil, sermaye sınıfının ve iktidarın yağmacı enkaz düzeniydi. Aradan geçen zamanda sorumlular hesap vermedi, yargılanmadı, depremin yaraları sarılmadı, depremzedelerin sorunları çözülmedi, yüreklerinde acı dinmedi, öfke soğumadı. Yıkımın gerçek sorumlusu olan iktidar sahipleri hesap vermek yerine deprem hiç yaşanmamış gibi, hiçbir sorumlulukları yokmuş gibi davranmaya devam ediyorlar. İşte bu nedenle 6 Şubat depremlerinin ikinci yılında Maraş’tan Hatay’a, Adıyaman’dan Malatya’ya, Sivas’tan Antalya’ya Türkiye’nin pek çok kentinde depremzedeler ve emekçiler meydanlara çıktılar. “Unutmak Yok, Affetmek Yok, Helalleşmek Yok!” diye haykırdılar.
6 Şubat depremlerinin 2. yılında, hayatını kaybedenler anılıyor.
— UİD-DER (@uid_der) February 6, 2025
Hatay Antakya'da "Unutmak, Affetmek Yok" pankartı arkasında yürüyen kitle, "Unutma, Hesap Sor" dövizleriyle, "Afet Değil Bu Bir Katliam" sloganlarıyla 6 Şubat'ı unutmayacağını, sorumlulardan hesap soracağını… pic.twitter.com/ytK2bLlbaZ
Eylemlerde, depremlerde hayatını kaybedenler anıldı, saygı duruşunda bulunuldu. Sorumluların hesap vermesi, depremzedelerin altyapı, barınma, işsizlik sorunlarının çözülmesi, bir daha benzer acılar yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması istendi. Yakınlarını hâlâ bulamayanlar “artık yeter, acımız ve öfkemiz dinmiyor” diyerek haklı öfkelerini ve isyanlarını dile getirdiler.
UİD-DER’in depremin hemen ardından dayanışma merkezi kurduğu Hatay’da, Antakya, Defne ve Samandağ’da eylemler yapıldı. Samandağ’da depremin gerçekleştiği saatte yapılan yürüyüşe binlerce emekçi katıldı. 6 Şubat Platformu’nun düzenlediği mitingde ise kitle eski PTT binası önünde bir araya gelerek pazar alanına yürüdü. Burada Türkçe ve Arapça konuşmalar yapıldı. Mitinge HDP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ile HDP ve TİP milletvekilleri, TİP’li Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, emek örgütleri ve siyasi partiler katıldı. UİD-DER’li işçiler de eylemlerde yerini aldı.
Hatay Samandağ'da eski belediye önünde toplanan Samandağ halkı "Unutmak Yok, Affetmek Yok, Helalleşmek Yok" sloganı atarak, "Unutma, Affetme, Örgütlen, Hesap Sor!" dövizleri taşıyarak şehir içinde yürüyüş gerçekleştirdi. UİD-DER'li işçiler de depremzede emekçilerle birlikte… pic.twitter.com/R8cjTy3fsO
— UİD-DER (@uid_der) February 6, 2025
İstanbul’daki eylem Beşiktaş İskelesi Meydanında yapıldı. DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği, KESK İstanbul Şubeler Platformu, İstanbul Tabip Odası ve TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen eyleme, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri katıldı. Yapılan konuşmalarda 6 Şubatta yıkımın boyutlarının ve ölümlerin sorumlusunun iktidar olduğuna, rant politikalarının etkilerine, afet ve kriz yönetiminin yetersizliğine, depremzedelerin en temel ihtiyaçlarının bile henüz karşılanmamış olduğuna dikkat çekildi. Deprem riski altındaki İstanbul’un depreme hazır olmadığı vurgulandı. İnsan ve doğa odaklı bir kent anlayışının önemi vurgulandı.
Malatya’da deprem saatinde yapılan anmada, çarpık ve rant odaklı kent anlayışına, denetimsizliğe, deprem sonrasında Kızılay, AFAD gibi kurumlar üzerinden ortaya saçılan usulsüzlük ve yolsuzluklara tepki gösterildi. “Canları Unutma Unutturma” sloganları atıldı.
Ankara’da ise polis, Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla anma için bir araya gelen kitlenin yürüyüşüne engel olmak istedi. Yürüyüş polis saldırısına rağmen devam etti.
Depremin ikinci yılında bir kez daha görülüyor ki gerçeklerden kaçış yok: 6 Şubatların bir daha yaşanmaması için bu yıkımın, yaşanan acıların sorumlularından hesap sormamız, hesap sorabilmemiz içinse örgütlü bir toplum, bilinçli ve örgütlü bir işçi sınıfı olmamız gerekiyor.
İşçi Dayanışması 202. Sayı Çıktı!