You are here
Çayırhan İşçileri Özelleştirmeye Karşı Ankara’ya Yürüyüş Başlattı

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santrali işçileri, 10 Şubatta Ankara’ya yürüyüş başlattı. Geçtiğimiz 20 Kasımda da madenciler, madenin ve santralin özelleştirilmesine ve yaşanacak hak gasplarına karşı iş bırakmış, ardından termik santral işçileri de vardiya çıkışlarında oturma eylemi başlatmışlardı. Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Tes-İş Sendikası üyesi işçiler, Enerji Bakanlığıyla yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınamaması üzerine 28 Kasımda Ankara’ya Hazine ve Maliye Bakanlığı önüne bir yürüyüş başlatmışlardı. Yürüyüş esnasında Hazine ve Maliye Bakanlığının özelleştirme ihalesinin 4 Mart 2025’e ertelendiğini açıklaması üzerine işçiler eylemlerine ara vermişti.
Ankara’nın Beypazarı ilçesinden başlayan yürüyüş öncesi basın açıklaması yapıldı. Burada konuşan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Kasım ayında başlattıkları yürüyüşü müzakere zemini açılacağı düşüncesiyle ertelediklerini belirterek “ama maalesef aylardır işçinin kapısını çalan yok, müzakere yok, sonuç yok” dedi.
Şartnamede bazı değişiklikler yapıldığını söyleyen Akçul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müjde gibi açıklanan bu maddelerde çalışacak sayısı 2050 olarak belirtilmiştir. Cümlede şu ifade kullanılmış: ‘Alıcı firma ihale konusu varlıklarda çalışanlara öncelik vermeye gayret gösterecektir.’ Burada hiçbir garanti ve kesinlik bildiren ifade yoktur. İstediklerini yapmalarına zemin hazırlayan açık bir aldatmaca. Kazanılmış haklarla ilgili hiçbir düzenleme yapılmamış. Lojmanları boşaltma süresi olarak belirledikleri 4 ayı muhafaza ederek işten çıkarmalara teşvik olacak şekilde bir sene müsaade ederiz demişler. 12 ay süre vererek işten çıkarmaya teşvik ediyorlar. Bu nasıl bir iyileştirme, nasıl bir düzenleme? Bizim aklımızla mı dalga geçiyorsunuz? Yoksa ağzımıza bir parmak bal mı sürüyorsunuz? Bu, bir parmak bal çalmak bile değil. Bu olsa olsa bir parmak daha zehir sürmektir.”
Akçul basın açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “Aylardır söylüyoruz erteleme, oyalama değil bu kararın iptalini bekliyoruz. Tüm emekçileri, sendikaları, sivil toplum kuruluşlarını ve duyarlı vatandaşları bu haklı mücadelemize destek vermeye çağırıyoruz.”
İşçiler, yürüyüşün 2’inci gününde Ayaş’a, 3’üncü gününde Yenikent’e, 4’üncü gününde Sincan’dan Özelleştirme Dairesi Başkanlığına yürümeyi planlıyorlar.
İşçiler yürüyüş sırasında “Emek Ekmektir Ekmeğime Dokunma”, “Bir Kömür, Bir Ömür, Bir İmza”, “Bizim Alınterimiz Sizin Sözünüzden Büyüktür”, “Varlık Satışına Hayır”, “Özelleştirmeye Dur De” yazılı dövizler taşıdılar. “Direne Direne Kazanacağız”, “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız”, “İş Ekmek Yoksa Barış Da Yok” sloganlarını haykırdılar.